Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

O IKMΠAΛ MAΣI δολοφονήθηκε την ημέρα του Πάσχα του 1995, στη Μουρίτκε, ένα χωριό τριάντα χιλιόμετρα από τη Λαχώρη, στο Πακιστάν. Ήταν περίπου 13 ετών.

Οι εντολείς και οι εκτελεστές της δολοφονίας του δε συνελήφθησαν ποτέ.

Ο Ισάν Χαν δήλωσε: «Τον σκότωσε η μαφία των χαλιών».

Από τότε το όνομα του Ικμπάλ έγινε σύμβολο για τον αγώνα απελευθέρωσης δεκάδων εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο από τη βία και τη σκλαβιά.

Ικμπάλ, ένα παιδί ενάντια στην παιδική εργασία
Συγγραφέας: Francesco D' Adamo
Μεταφραστής: Βασιλική Νίκα
Ηλικία:10-15
Λέξεις κλειδιά: Πακιστάν, Παιδική εργασία, Ντοκουμέντο
ISBN:9789601614076 , Σελίδες:152 , ΒΚΜ:05407
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: pdf

Περίληψη

Ο δεκατριάχρονος Ικμπάλ Μασίχ βρέθηκε δολοφονημένος στο χωριό του, στο Πακιστάν, τον Απρίλιο του 1995, λίγους μήνες αφού είχε παραλάβει το διεθνές βραβείο «Νέοι σε δράση» και είχε εκφωνήσει την ομιλία του στην Αμερική, στην οποία εξιστορούσε τα έξι χρόνια σκλαβιάς του σε ένα εργαστήριο χαλιών στη Λαχόρη. Οι δολοφόνοι του (το πιο πιθανό μέλη της «Μαφίας των Χαλιών», όπως αποκαλείται) δε συνελήφθησαν ποτέ.

Στο γλυκόπικρο αυτό μυθιστόρημα, ο Ντ’ Αντάμο αφηγείται την ιστορία του Ικμπάλ μέσα από τα μάτια ενός μυθιστορηματικού προσώπου – της Φατίμα, συνομήλικής του και συναδέλφου του στο εργαστήριο χαλιών. 

Η Φατίμα πουλήθηκε (όπως και ο Ικμπάλ) στον απάνθρωπο Χουσεΐν Χαν για τρία χρόνια, με σκοπό να ξεπληρώσει το χρέος του πατέρα της. Όταν ξεκινάει η ιστορία, η Φατίμα έχει ήδη ξεχάσει πώς ήταν η ζωή της πριν από το εργαστήριο. Οι ατελείωτες ώρες δουλειές, το λιγοστό φαγητό, το ξύλο, η τρομοκρατία και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης της έχουν γίνει πια συνήθεια και δε διαμαρτύρεται. Όταν όμως εμφανίζεται στο εργαστήριο ο Ικμπάλ και τους λέει ότι ποτέ δεν πρόκειται να ξεπληρωθεί το χρέος των πατεράδων τους κι ότι είναι καταδικασμένοι να εργάζονται για πάντα εκεί, όλοι δυσανασχετούν στην αρχή. Ο Ικμπάλ, όμως, τους πείθει σιγά σιγά για την αλήθεια των λόγων του και στη συνέχεια προσπαθεί να πείσει τα παιδιά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επαναστατήσουν ή να αποδράσουν. 

Μετά από μια αποτυχημένη δική του απόδραση (που του δίδαξε, όμως, μερικά πολύ χρήσιμα πράγματα για τη συνέχεια), καταφέρνει να αποδράσει άλλη μία φορά και να ζητήσει άσυλο στο «Απελευθερωτικό Μέτωπο», μια οργάνωση που βοηθά παιδιά σαν αυτόν. Με τη βοήθεια των ακτιβιστών του «Απελευθερωτικού Μετώπου» ελευθερώνει τα παιδιά από το εργαστήριο και κλείνει στη φυλακή τον Χουσεΐν Χαν, αλλά αυτό δεν του αρκεί. Γίνεται ενεργός ακτιβιστής, βοηθάει πολλά άλλα παιδιά σαν κι αυτόν να ελευθερωθούν και παλεύει για τα δικαιώματά τους. 

Βαθιά ανθρώπινο, το βιβλίο αυτό εξιστορεί την παραδειγματική ζωή του Ικμπάλ δίχως να ξεφεύγει από την αλήθεια των γεγονότων, αλλά και δίχως να προσδίδει περιττό συναισθηματισμό στα γεγονότα. 

Απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους αναρωτιούνται αν υπάρχει παιδική εργασία στον κόσμο. 

Video

See video

δες ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ικμπάλ

See video

δες ένα βίντεο για την παιδική εργασία στο Πακιστάν

See video

δες την Ιστορία ενός ατρόμητου παιδιού, ταινία κινουμένων σχεδίων αφιερωμένη στον Ικμπάλ (στα αγγλικά)

Κριτικές

κριτικές από τον ξένο τύπο

«Μια βαθιά συγκινητική ιστορία η οποία αποκτά διαστάσεις παραδείγματος επειδή συμβαίνει να είναι αληθινή». Kirkus Reviews

«Είναι αδύνατο να υπάρξει αναγνώστης που να μη συγκινηθεί με τα κατορθώματα αυτού του αγοριού». School Library Journal

«Μια ιστορία που σοκάρει με την ειλικρίνειά της αλλά και με τη ρεαλιστική απεικόνιση των γεγονότων που περιγράφει». Booklist

Διακρίσεις

  • ΒΡΑΒΕΙΟ Cassa di Risparmio di Cento
  • ΒΡΑΒΕΙΟ La ciliegia doro - Terre del Magnifico
  • ΒΡΑΒΕΙΟ Piccoli lettori crescono - Piero Manni
  • Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου για Παιδιά

Σχόλια

Eντάξει, είναι απλά καταπληκτικό!