Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

«Δεν πρέπει να φοβάστε, ωρέ, την αλλαγή. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα σας φέρει, πού θα σας βγάλει…»

Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα
Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Ρένια Μεταλληνού
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: σχολική ζωή, ρατσισμός, οικονομική κρίση, οικογένεια, εσωτερική μετανάστευση, ενηλικίωση, αυτογνωσία
ISBN:9789601661957 , Σελίδες:352 , ΒΚΜ:10195
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: pdf, html

Περίληψη

Η ιστορία του Μάνθου, ενός δεκατετράχρονου Αθηναίου, ο οποίος από τη μια μέρα στην άλλη αναγκάζεται να αφήσει πίσω την παλιά ζωή του, για να ακολουθήσει την οικογένειά του σε άλλη πόλη, όπου βρήκε δουλειά η μητέρα του. Εκεί υποχρεώνεται να πάει σε νέο σχολείο, να κάνει νέες παρέες και να προσαρμοστεί σε μια νέα ζωή που μοιάζει ν’ απέχει πολύ από αυτή της πρωτεύουσας. Μέσα όμως από αυτή την απότομη και αναγκαστική διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα, γκρεμίζεται οτιδήποτε παλιό και φθαρτό και ανοίγονται νέοι ορίζοντες και προοπτικές.

Με τον καιρό ο Μάνθος θα αναγνωρίσει λάθη και παραλείψεις, θα συμφιλιωθεί με τη νέα πραγματικότητα, θα αποδεχτεί τη διαφορετικότητα των «άλλων», θα παραμερίσει την ξενοφοβία και τα στερεότυπα και, τελικά, μέσα από συγκρούσεις, αντιθέσεις, διαψεύσεις και συνεχείς αναμετρήσεις με τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και με τα πρόσωπα που συνιστούν τον περίγυρό του, θα ωριμάσει.

Σύμμαχοί του σε αυτή την πορεία είναι η απεριόριστη αγάπη των γονιών του, η ζεστή αγκαλιά της γιαγιάς του, οι νέοι του φίλοι, ο σοφός Ευτύχης κι η αγαπημένη του δασκάλα, η κυρία Απέργη.

Ένα μυθιστόρημα της κρίσης γραμμένο με αγάπη, ανθρωπιά και δυνατή, ρεαλιστική γλώσσα.

 

Κριτικές

Το νέο μυθιστόρημα της Άννας Κοντολέων, το πρώτο της εφηβικό μυθιστόρημα, αναδεικνύει την εσωτερική πάλη ενός εφήβου με την ίδια του την ψυχή, την ψυχή ενός νεαρού αγοριού μέσα στην οποία διενεργούνται τα μύρια όσα εν αγνοία συχνά πολλών ενηλίκων. Το μυθιστόρημα σύγχρονο, στην εποχή της κρίσης παρακολουθεί τις εσωτερικές ζυμώσεις ενός ευαίσθητου κι ανυποψίαστου από τη ζωή εφήβου, που αναγκάζεται να μετοικήσει σε έναν καινούριο τόπο, να ριζώσει σ’ αυτόν, να τον κατακτήσει και να κατακτηθεί. [...]
Κριτική του Διονύση Λεϊμονή στο http://www.bookia.gr/index.php?action=Suggestions&book=200241

 

[...] Ως μοτίβο, η αμφισβήτηση και ο επαναπροσδιορισμός της γονικής αγάπης απασχολεί τη συγγραφέα και στο νέο της βιβλίο, ένα πολυεπίπεδο εφηβικό μυθιστόρημα με φόντο την τρέχουσα κοινωνική και οικονομική ατμόσφαιρα κι έναν έξοχο δεκατετράχρονο αφηγητή στον ρόλο του κεντρικού ήρωα. Με παραστατικές περιγραφές τόπων, τοπίων, καταστάσεων και συναισθημάτων, η υπόθεση εξελίσσεται βήμα βήμα μέσα από εσωτερικούς μονολόγους, διαλόγους και διακειμενικές παρεμβολές, με κύριο πάντα μέλημα την αρραγή διαμόρφωση του μυθιστορηματικού πλαισίου και των εσωτερικών του στοιχείων. Όλα έχουν τη χρήση τους. Τίποτα δεν περισσεύει, καμιά αναφορά δεν μένει έωλη κι αν κάτι δεν συγκεκριμενοποιείται, υπάρχει λόγος. [...] Δυνατά σημεία του μυθιστορήματος ο καλαίσθητος αφηγηματικός λόγος, οι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, οι αντιθέσεις, οι ανατροπές, η αλήθεια που είναι σε όλους ολοφάνερη εκτός από τον κεντρικό ήρωα και ο οποίος στα τελευταία κεφάλαια την αποδέχεται λυτρωτικά. Έχοντας ξεχωρίσει την εξαιρετική γραφή της Άννας Κοντολέων διαβάζοντας παλιότερα τις Εφτά ζωές του Κόμπου (Πατάκης, 2011), επίσης ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, τοποθέτησα ψηλά τις προσδοκίες μου ευθύς εξαρχής. Και δεν απογοητεύτηκα.

Κριτική της Γεωργίας Γαλανοπούλου στο http://diastixo.gr/kritikes/efivika/3856-mexri-to-apeiro

 

... Ο θυμός είναι ένα σύμπτωμα. Είναι ένα σημάδι, ένα ίχνος που μαρτυρά ότι κάτι υπάρχει, ότι κάτι βαθύτερο σε βασανίζει στην πραγματικότητα και σε ενοχλεί. Και ξαφνικά το βλέπω…

Θυμός όταν ξαφνικά η οικογένεια του Μάνθου, μετακομίζει σε ένα νησί. Από τις δυνατές περιγραφές καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για την Κρήτη και συγκεκριμένα για τα Χανιά.

Θυμώνει,ο ήρωας της Άννας Κοντολέων, ο Μάνθος. Νιώθει οργή και θλίψη όταν του κοινοποιούν πως αναχωρούν. Τον εξοργίζει που η μητέρα του τον παίρνει από το σχολείο του, στην Αθήνα. Τον πονά όταν πρέπει να αφήσει το σπίτι τους με τις ανέσεις, αλλά και όταν αποχωρίζεται τον φίλο του τον Φάνη αισθάνεται χαμένος.

[...]

Η Άννα Κοντολέων, βυθίστηκε στα δύσκολα και έβγαλε το ακατέργαστο μαργαριτάρι, αφού πρώτα με μια μεγάλη ανάσα βούτηξε στα βάθη και αργά μαζί και επώδυνα κατάφερε να το λειάνει, και λίγο πριν το τέλος, με συγκίνηση και τόλμη μας το παρέδωσε λαμπερό και αισιόδοξο.

Κριτική της Έλενας Αρτζανίδου στο http://www.thinkfree.gr/%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1/

Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει

Ένα αγόρι που ήταν αρκετά θυμωμένο με τη μαμά του και το μπαμπά του (κι ας μην το ήξερε), μια βραχύβια αναγκαστική μετακόμιση, τα στενά σοκάκια μιας μικρής πόλης του νότου με μεγάλη ιστορία, μια διαδρομή με το τρένο με απροσδόκητη εξέλιξη, πολλά περιπετειώδη ολονύχτια ταξίδια στη θάλασσα, μια οικογένεια που βίωνε ένα αδιέξοδο που δεν το έβλεπε, μια πολύ εμπνευσμένη αλλά αρκετά απογοητευμένη νεαρή δασκάλα, λίγες σταγόνες παλαιού αίματος στην άμμο μιας πανέμορφης παραλίας και κάμποσοι διδακτικοί μύθοι και παραμύθια ήταν μερικά από τα ερεθίσματα που με οδήγησαν να γράψω αυτό το βιβλίο.

Άννα Κοντολέων

Σχόλια

O κόσμος γύρω μας (που συνεχώς αλλάζει) μέσα από τη ματιά ενός εφήβου (που επίσης συνεχώς αλλάζει). Ένα βιβλίο που μιλάει για το σήμερα, αλλά ίσως και για κάθε εποχή!