Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;

Οι δυο τους κι άλλοι δύο
Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Ηλικία:13+
Λέξεις κλειδιά: σχέση πατέρα-κόρης, Πρώτος έρωτας, οικογενειακές σχέσεις, μονογονεϊκή οικογένεια
ISBN:9789602939574 , Σελίδες:96 , ΒΚΜ:00957

Περίληψη

Ένας πατέρας γύρω στα σαράντα και η κόρη του στον καιρό της εφηβείας. Η μητέρα έχει πεθάνει και πρέπει να μάθουν να ζουν μόνοι τους. Κι ήρθε κάποτε ο καιρός οι δυο τους να γνωρίσουν άλλους δύο.

Μετά τον ξαφνικό θάνατο της γυναίκας του, ο Μάρκος αποφασίζει να μεγαλώσει μόνος του τη μικρή του κόρη, την Πηνελόπη. Κάτι τέτοιο παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, αλλά τελικά πατέρας και κόρη ανακαλύπτουν τον τρόπο να ζουν μαζί. Μέχρις ότου φτάνει ο καιρός που η έφηβη πια Πηνελόπη θα αισθανθεί τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Και είναι η ίδια εποχή που ο Μάρκος, κουρασμένος από τη μοναξιά, αποφασίζει να φέρει έναν νέο του δεσμό μέσα στο σπίτι.
Κι έτσι οι δυο τους γίνονται τέσσερις. Και νέες δυσκολίες παρουσιάζονται. Όταν όμως κι αυτές θα ξεπεραστούν, τότε ο Μάρκος και η Πηνελόπη δε θα είναι μόνο πατέρας και κόρη, αλλά παράλληλα και δύο φίλοι.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα γαλλικά από τις εκδόσεις L’ecole des loisirs.

 

 

Soundtrack

Marilyn Monroe – My Heart Belongs to Daddy

http://www.youtube.com/watch?v=3QKK47bK_WA&feature=related

 

 

 

Video

See video

O Μάνος Κοντολέων μέσα από τα μάτια των μαθητών του 8ου Γυμνασίου Περιστερίου...

 

Κριτικές

Πατέρας και κόρη, δισταχτικά στην αρχή, πιάνονται από το χέρι και μαζί βλέπουν τη ζωή που ’ρχεται, τη ζωή που φεύγει, τις χαρές που ίσως περιμένουν, τη λύπη που πρέπει να ηττηθεί, τα μύρια όσα προβλήματα –μικρά ή μεγάλα– που επίμονα ζητούν λύση, ε, και τότε αυτός γίνεται και μάνα και πατέρας κι η κοπελίτσα, παρόλο που ζει δύσκολη –και λόγω της έλλειψης της μητέρας– εφηβεία, ξαμώνει οριστικά κοντά του την καρδούλα της κι οι άνθρωποι μοιάζουν πιο φιλικοί πια γι’ αυτήν κι ο πόνος της ορφάνιας απαλαίνει. Το μυθιστόρημα, μοντέρνο, κοσμοπολίτικο θα το λέγαμε, είναι γραμμένο γοργά, κινηματογραφικά, διαβάζεται εύκολα, ευχάριστα, είναι καλοδομημένο.

Ελένη Σαραντίτη, Ελευθεροτυπία

 

Οι καλές ιστορίες είναι γοητευτικά παραμύθια που η απλότητά τους ξαφνιάζει. [...] Για ένα τέτοιο βιβλίο θέλω να μιλήσω και κρατιέμαι να μη φωνάξω «να, ένας συγγραφέας» [...] Έτσι περιορίζομαι να πω ότι ο Μάνος Κοντολέων μου χάρισε μια δυνατή απόλαυση με το μυθιστόρημά του Οι δυο τους κι άλλοι δύο. [...] Μια συνηθισμένη ιστορία που θα μπορούσε εύκολα να ξεπέσει σε μελό. Κι όμως ο Μ. Κ. την κρατάει σε ένα επίπεδο υψηλό, ακροβατώντας ανάμεσα στο συναισθηματικό ρομάντζο και στον καθαρό ρεαλισμό. Ενισχύει την πλοκή με κινηματογραφικά φλας μπακ. Δένει τον μύθο, αφαιρώντας λεπτομέρειες. Πυκνώνει τη γραφή του. Μέσα από τις διαφορές των γενεών αναζητεί και βρίσκει τα σημεία σύγκλισης.

Νίκος Ντόκας, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

 

Ο Μάνος Κοντολέων έχει καταφέρει να συνθέσει μιαν αφήγηση συναρπαστική με κοινότοπα στοιχεία – κι αυτή είναι η ικανότητα του αληθινού λογοτέχνη: να αναδείχνει την ουσία της καθημερινότητας, κουβεντιάζοντας με τον αναγνώστη για θέματα που αγγίζουν και τη δική του ζωή.

Κ. Τσαούσης, Έθνος

 

Διακρίσεις

  • ΒΡΑΒΕΙΟ Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου