Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

                                                                                     Αχ Πέτρο,

Όπου κι αν βρίσκεσαι, ίσως βουβός και παραμορφωμένος, για σένα γράφω τούτες τις αράδες, για την παλικαροσύνη σου.

Κι άσε τα τσόφλια που μας λένε νικημένους να κουβαλάνε στην πλάτη τους σακούλια παραγεμισμένα τεφτέρια λιγδιασμένα με ιστορικούς λογαριασμούς.

Το δικό μας το σακούλι, βαρύ κι ανάλαφρο, ε και τ’ ανοίξουμε, ξεπηδάει από μέσα η ζωή και χορεύει μ’  ένα πόδι, μ’  ένα μάτι, με παραμορφωμένο πρόσωπο, με βουβές κραυγές, όμως χορεύει το χορό της λεβεντιάς.

 Γεια σου Πέτρο,

γεια σου αδελφέ μου

Οι νικητές
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Θανάσης Γεωργίου
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: Εμφύλιος πόλεμος, Ελλάδα
ISBN:9789602936788 , Σελίδες:192 , ΒΚΜ:00678
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: html

Περίληψη

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, η Ζωή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης έτσι ώστε να επικρατήσουν στη χώρα οι εαμικές δυνάμεις. Όμως σε μια συγκέντρωση συναγωνιστών της, ένας όλμος την τραυματίζει πολύ σοβαρά και μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία. Από εκεί θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο πρώτο (και σύντομο) μέρος του εμφύλιου πολέμου μέχρι την επικράτηση των κυβερνητικών.  

Ένα βιβλίο δυνατό και μερικές φορές σκληρό, που περιγράφει ρεαλιστικά τους πρώτους μήνες της απελευθέρωσης μέχρι την επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων. Εξαιρετική η απεικόνιση της ατμόσφαιρας της εποχής εκείνης και των ιδεολογικών διαμαχών που οδήγησαν στη συνέχεια στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Video

See video

Δες την εκπομπή «Μηχανή του χρόνου» που είναι αφιερωμένη στα Δεκεμβριανά του 1944.

See video

Δες την εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» που είναι αφιερωμένη στα Δεκεμβριανά του 1944. Στην εκπομπή μιλάει και η Ζωρζ Ζαρή (1ο βίντεο).

See video

Δες την εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» που είναι αφιερωμένη στα Δεκεμβριανά του 1944. Στην εκπομπή μιλάει και η Ζωρζ Ζαρή (2ο βίντεο).

Κριτικές

Αντί άλλης κριτικής, διάβασε τον πρόλογο της Ζωής Βαλάση στο βιβλίο

Πρόλογος

ή

Δύο λόγια στους αναγνώστες

 

(1. Δεν είναι υποχρεωτικό να τα διαβάσετε.

2. Καλά θα κάνετε όμως να τα διαβάσετε.)

Για να πω την αλήθεια, αντί να γράψω τον πρόλογο θα προτιμούσα να ’χα γράψει το βιβλίο. Οι πρόλογοι είναι οι σελίδες που συνήθως δε διαβάζουμε. Λόγου χάρη, εγώ, όταν ήμουν παιδί, προσπερνούσα πάντα τους προλόγους. Σκέφτομαι ότι την ίδια τύχη μπορεί να έχει κι ο δικός μου... Ενώ το βιβλίο, αυτό ειδικά το βιβλίο, όχι μονάχα θα το διαβάσετε με μια ανάσα, μα θα συνεχίσετε να το έχετε μπροστά σας ακόμα κι όταν το τελειώσετε. Α, ναι, χρειάζεται να σας προειδοποιήσω. Τούτο δω δεν είναι ένα μυθιστόρημα έτσι για να περνά η ώρα, κι αν γι’ αυτό το πήρατε, την πάθατε! Όταν θα το κλείσετε, θα ’χετε τόσα πολλά πράματα μάθει και τόσα –ακόμα πιο πολλά– φανταστεί, και τέτοιες ερωτήσεις θα σας καίνε τα χείλη που, σίγουρα, θα φέρετε τους μεγάλους σε δύσκολη θέση.

Βλέπετε, αυτό το βιβλίο τολμά να μιλάει για σκέψεις και πράξεις και γεγονότα που χρόνια μένανε διπλοκλειδωμένα, αραχνιασμένα, απαγορευμένα. Όταν ήμουν παιδί, δεν είχα κανένα βιβλίο για την Κατοχή και τη δικτατορία του Μεταξά. Κανείς δε μας μιλούσε τότε γι’ αυτά.

Εσείς, όμως, έχετε πολλά κι ωραία βιβλία μ’ αυτά τα θέματα κι ακόμα παραπέρα: Για την Αντίσταση. Μα και πάλι ως ένα σημείο, ως την Απελευθέρωση. Για τα κατοπινά, σιωπή. Για τα Δεκεμβριανά, που ακόμα κι όταν τα προφέρουν οι μισοί μεγάλοι χαμηλώνουν τη φωνή τους κι οι άλλοι μισοί την κάνουν σαν βρισιά και ουρλιαχτό, για το Κίνημα που σημάδεψε βαθιά την ιστορία του τόπου μας καθώς χώρισε σε δύο στρατόπεδα τους πολίτες, σε δύο στρατόπεδα τις λέξεις, γι’ αυτά, κανείς δε μίλησε ακόμα στα παιδιά. ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ όμως το τολμάνε. Νικητές είναι, θα μου πείτε, η δουλειά τους είναι να τολμάνε και να προχωρούν και να μπορούν, ακόμα κι όταν οι άλλοι τους λογαριάζουν για νικημένους, αυτοί να δίνουν στη νίκη το αληθινό της νόημα και το πραγματικό της μέτρο.

Μια κι είχα το προνόμιο να διαβάσω αυτό το βιβλίο (εύνοια εξαιρετική αφού η συγγραφέας δεν το επιτρέπει σε κείνους που... είναι πάνω από δώδεκα χρονώ!) σας βεβαιώνω πως χρειάζεται δύναμη για να το διαβάσετε. Όχι μόνο γιατί είναι ένα καινούριο κι άγνωστο στους περισσότερους από σας θέμα, όχι μόνο γιατί έχει κομμάτια ανείπωτης τραγικότητας και μια γλώσσα καίρια, λιτή κι ανελέητη, αλλά και για κάτι ακόμα. Γιατί θ’ ανακαλύψετε ότι είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να αναζητήσετε και να σκεφτείτε. Ίσως χρειαστεί να μάθετε απ’ την αρχή ακόμα και το πώς διαβάζονται οι λέξεις... Σας φαίνεται υπερβολή; Για να δούμε. Αν συναντήσετε τις λέξεις ΜΝΗΜΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, βάζω στοίχημα πως όλοι θα δείτε αμέσως ολοζώντανο μπροστά σας το σύμβολο της θυσίας και του αγώνα των νέων στη Δικτατορία. Αν δείτε τις λέξεις ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, θ’ αναπλάσετε, όχι βέβαια το ίδιο ζωντανά και ξεκάθαρα όπως πριν, τα παλικάρια που εκτελέστηκαν ή σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς καταχτητές.

Αν όμως δείτε τον τίτλο ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ, αυτό πώς θα το διαβάσετε; Μία κοπέλα το διάβασε έτσι: οι νεκροί του «μέλι-γάλα» και πρώτα γέλασε, ύστερα θύμωσε και τα ’βαλε με τους δημοσιογράφους που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, γράφουν ό,τι τους κατέβει...

Για να μη διαβάσει κι η δικιά σας γενιά «μέλι-γάλα» την τρομερή ιστορική μνήμη του Μελιγαλά, για ν’ αναρωτηθείτε πώς φτάσαμε στον Εμφύλιο, πώς έγινε κι οι αληθινοί ήρωες ονομάστηκαν προδότες, ενώ αληθινοί προδότες πήραν μετάλλια, θέσεις και εξουσία. Γι’ αυτά και γι’ άλλα ακόμα είναι τούτο το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή που 01 ΝΙΚΗΤΕΣ τη λένε Ζωή, κι η ζωή τούς λέει νικητές.

 

Εμένα δε με λέει κανείς,

απλά το όνομά μου είναι Ζωή      

                                       Βαλάση

Σχόλια

Συγκινητικο, υπεροχο, περιγραφικο. Ενα ντοκουμεντο της εποχης...
Ζωρζ Σαρή, από τις αγαπημένες μου. Όπως όλα της τα βιβλία σε παρασέρνουν, βυθίζεσαι στις σελίδες του, στο αυτοκίνητο,στο σπίτι, τα μάτια σου δεν ξεκολλάνε από το υπέροχο κείμενο της που σε ενημερώνει ιστορικά αλλά ταυτόχρονα σε συναρπάζει η γλυκιά αγωνία του κι όταν φτάσεις στο τέλος του θα έχεις τόσα να σκεφτείς και να αναζητήσεις. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!
πολύ συγκινιτικό,συγκλονιστικο,με άλλα λόγια...απερίγραπτο!!!