Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

[...] Πρώτα είδαμε ένα κοπάδι δελφίνια. Πηδούσαν πάνω από τα κύματα, ξαναβουτούσαν, ανέβαιναν πάλι στην επιφάνεια και σε λίγο χάθηκαν στο πέλαγος. Κι αμέσως μετά φάνηκε αυτός που περιμέναμε. Ένα ολόχρυσο κεφάλι βγήκε από τη θάλασσα και την ίδια στιγμή ένας πελώριος άντρας πλησίασε στην αμμουδιά με λίγες δρασκελιές. Η άμμος βούλιαζε κάτω από τις πατούσες του κι όσοι ήμασταν κοντά του καταλάβαμε ότι ο γίγαντας ήταν ένα χάλκινο άγαλμα που, για να δούμε το πρόσωπό του, έπρεπε να σηκώσουμε τα κεφάλια μας ψηλά...

Τάλως, ο χάλκινος γίγαντας της Κρήτης
Συγγραφέας: Λίτσα Ψαραύτη
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Μαρίνα Μαρκολίν
Ηλικία:13+
Λέξεις κλειδιά: Μυθολογία, Μίνωας, Κρήτη, Αργοναυτική εκστρατεία
ISBN:9789601618432 , Σελίδες:152 , ΒΚΜ:05843
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: pdf, pdf

Περίληψη

Ένα γοητευτικό και πρωτότυπο παραμύθι για τον Τάλω, τον χάλκινο γίγαντα που φυλούσε την Κρήτη τον καιρό του βασιλιά Μίνωα. Γύρω από τη δράση του μπλέκονται κι άλλα πρόσωπα της μυθολογίας, άνθρωποι και θεοί που ζουν έντονα πάθη και απίστευτες περιπέτειες. Ο Δίας και ο Ήφαιστος, ο Μίνωας και η γυναίκα του η Πασιφάη, ο Μινώταυρος, ο Θησέας και η Αριάδνη, η Νύμφη Καλυψώ.

Η μάγισσα Μήδεια θ’ αχρηστέψει προσωρινά τον Τάλω για να σώσει τους Αργοναύτες. Παράδοξα όμως γεγονότα θα συμβούν όταν ο γίγαντας ξαναζωντανέψει.

Ο μεγάλος σεισμός της Σαντορίνης και το τσουνάμι που κατέστρεψε την Κνωσό, καθώς και η φυγή του Θησέα με τη Φαίδρα στην Αθήνα, θα είναι το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης...

Κριτικές

...Γοητευτικό ανάγνωσμα γραμμένο με γνώση και προσοχή.
Ελεύθερος Τύπος, Νοέμβριος 2007

... Η γνωστή συγγραφέας επιστρατεύει θεούς και μυθολογικούς ήρωες, πολιτισμικά στοιχεία και ιστορικά γεγονότα με μυθοπλαστική δεινότητα, αφηγηματική ενάργεια και άριστο χειρισμό του λόγου και μας δίνει ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί όχι μόνο από μικρούς αναγνώστες.
Γιάννης Παπαδάτος, Περιοδικό «Διαβάζω», Δεκέμβριος 2006

... Αν θέλετε να ανακαλύψετε ένα όντως καλογραμμένο, ενδιαφέρον, μαγευτικό θα λέγαμε, βιβλίο, διαβάστε τον «Τάλω» της Λ.Ψαραύτη, όπου ο μύθος του χάλκινου γίγαντα τον οποίο δημιούργησε ο Ήφαιστος... γίνεται ένα γοητευτικό ανάγνωσμα, ελκυστικό για μικρούς και μεγάλους, γραμμένο από μια κορυφαία συγγραφέα που πλουτίζει εδώ και χρόνια την παιδική και νεανική μας λογοτεχνία με το έργο της.
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Περιοδικό «Διαδρομές», τεύχος 84, 2006

... Εποχή απίστευτη και τόπος μυθικός. Και ταξίδια μέχρι τα πέρατα. Και ζωές ξεχωριστές. Και μορφές έντονα γοητευτικές ή έντονα αποτρόπαιες. Και πόσο ωραία τα ζωντανεύει όλα αυτά η συγγραφέας στις σελίδες ενός στην κυριολεξία συναρπαστικού βιβλίου που μπορεί να διαβαστεί και από μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικους. Στο βιβλίο αυτό η Ψαραύτη αναπτύσσει ένα ωραίο, ζωηρό και ζωντανό λόγο, πλούσια χρωματισμένο, ώστε παρασύρεσαι. Εικόνες μαγευτικές, γυναίκες ισχυρές, άντρες επίφοβοι ή φοβισμένοι... κι ένα καλό βιβλίο.
Ελένη Σαραντίτη, «Ελευθεροτυπία», 22 Δεκεμβρίου 2006

Σχόλια

Καταπληκτικό βιβλίο! Μου εντυπωσίασε πολύ! Κυρία Ψαραύτη είστε από τις καλύτερες συγγραφείς του κόσμου!
Ενα κομματι της ελληνικης μυθολογιας παρουσιασμενο με εναν αναλαφρο τροπο.