Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;

Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου
Συγγραφέας: Ελένη Δικαίου
Ηλικία:14+
Λέξεις κλειδιά: ψυχολογία, παιδιά με ειδικές ανάγκες
ISBN:9789601662886 , Σελίδες:192 , ΒΚΜ:10288
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: html, html

Περίληψη

Η Εύα, η νεαρή παιδοψυχολόγος της ιστορίας, είναι μια σύγχρονη νέα κοπέλα. Ζει με το αγόρι της τον Θεόφιλο που τελειώνει το μεταπτυχιακό του στην πληροφορική στον ανέμελο νεανικό τους κόσμο, στα δυο φοιτητικά τους δωμάτια που έχουν γίνει ένα από τη στιγμή που ξεκλείδωσαν την κλειστή μεσόπορτα μπλέκοντας τα βιβλία της ψυχολογίας με την πένα της κιθάρας του Θεόφιλου και το άσπρο τισέρτ που δεν ξέρουν πότε αγοράστηκε και για ποιον, γιατί το φοράει μια ο ένας και μια ο άλλος.
Όταν η Εύα κερδίζει με το σπαθί της μια θέση στις ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ, νιώθει περήφανη και ευτυχισμένη. Πάνω στην κορφή του λόφου με τα λιόδεντρα και τις φιστικιές, μέσα στο πανέμορφο αναπαλαιωμένο κτίριο που έχει στήσει το βασίλειό του ο καθηγητής Βλασιάδης, τα διαφορετικά παιδιά έχουν ό,τι καλύτερο μπορεί να φανταστεί κανείς γι’ αυτά. Περιποίηση και εκπαίδευση, όλα αρμοσμένα σωστά και σύμφωνα με τους κανόνες και τις τελευταίες επιταγές της επιστήμης. Ο ιδανικός χώρος για ν’ αρχίσει κανείς την επαγγελματική σταδιοδρομία του. Όμως για την Εύα αυτή η θέση σημαίνει πολύ περισσότερα, γιατί θα είναι βοηθός του ανθρώπου που θαυμάζει και στήριξε τη διπλωματική της εργασία πάνω στη δουλειά και τα βιβλία του. Κι όχι μόνο αυτό. Ο Λεωνίδας Βλασιάδης, ο διευθυντής του ιδρύματος, είναι ο τρυφερός πλατωνικός έρωτας των πρώτων φοιτητικών της χρόνων. Κι η Εύα δε θέλει τίποτε άλλο παρά να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης του. Να εφαρμόσει όσο γίνεται πιο πιστά όλα όσα έμαθε στο Πανεπιστήμιο για να βοηθήσει τα παιδιά στις ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ν’ αλλάξουν την ξεχωριστή μοίρα που τάχτηκαν, κερδίζοντας μαζί τα ΜΠΡΑΒΟ και την παραδοχή του.
Μέχρι που συναντάει τη Μέλια. Αυτό το παιδί της σιωπής που θεωρείται απ’ όλους στο ίδρυμα «δεδομένη περίπτωση», αυτό το κοριτσάκι για το οποίο όλοι και κυρίως ο Λεωνίδας Βλασιάδης πιστεύουν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά μονάχα να το έχουν ταϊσμένο και καθαρό, είναι που οδηγεί την Εύα σε δρόμους άλλους. Γιατί θ’ αφήσει τον εαυτό της να δεθεί μαζί του, να το αγαπήσει παίρνοντας τη θέση των δικών του ανθρώπων που είναι απόντες. Η σύγκρουση με τον Λεωνίδα Βλασιάδη είναι αναπόφευκτη καθώς η Εύα, με μόνο συμπαραστάτη το αγόρι της τον Θεόφιλο, ρίχνεται σ’ έναν αγώνα να ανατρέψει αλήθειες και δεδομένα επιστημονικά γι’ αυτό το παιδί.
Ο πλατωνικός έρωτας για τον Βλασιάδη, στηριγμένος στον απέραντο θαυμασμό που φτάνει ως το δέος σχεδόν, δέχεται το πρώτο πλήγμα. Είναι το πρώτο οχυρό που πέφτει στη σύγκρουση του ονείρου με την πραγματικότητα. Η αμφισβήτηση ανθρώπων και αξιών που καθόριζαν την πορεία της ζωής της ως τότε θα ακολουθήσει, οδηγώντας τη σε μια μάχη πολύ πιο δύσκολη. Εκεί που οι δικές της αξίες, τα δικά της πιστεύω θα συγκρουστούν με όλα όσα κάποιοι άλλοι θεωρούσαν δεδομένα και αποδεκτά. Εκεί που η δύναμη κι η αντοχή της θα δοκιμαστούν σε πράξεις που θα την αναγκάσουν να τραβήξει πολύ μακριά, να πάρει κρυφά τη Μέλια από το ίδρυμα, για να αποδείξει στον πατέρα της και φίλο του Λεωνίδα Βλασιάδη πως «δεδομένη περίπτωση» για τη μικρή Μέλια ήταν εκείνοι οι δυο κι ο τρόπος με τον οποίο είχαν δρομολογήσει τη ζωή τους. Η δικαίωση με όλες της τις συνέπειες θα οδηγήσει την Εύα τελικά στην αληθινή ωριμότητα, αυτή που κάποιοι ανεξάρτητα από την ηλικία τους δεν πρόκειται να αποκτήσουν ποτέ.

Κριτικές

«… Η Δικαίου καταξιώνει το δύσκολο αυτό είδος μ’ ένα μυθιστόρημα εξαίρετο… Το τελευταίο της μυθιστόρημα ξεπερνά σίγουρα τα σύνορα της Νεανικής και διεκδικεί εύσημα και απαιτήσεις στη Λογοτεχνία γενικότερα… Ένα έργο που πρέπει να διαβαστεί απ’ όσους ασχολούνται με την Ειδική Εκπαίδευση… Γενικά, ένα από τα ουσιαστικότερα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών στον χώρο της Νεανικής Λογοτεχνίας και όχι μόνο…»
Αντώνης Δελώνης
ΝΟΥΜΑΣ  

«… Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για νέους αλλά και αναγνώστες κάθε ηλικίας, μέσα από τις σελίδες του οποίου στέλνεται ένα μήνυμα ελπίδας για όλα τα παιδιά ακόμη και για κείνα που συνηθίσαμε να τα ονομάζουμε “παιδιά με ειδικές ανάγκες”». ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΗΧΩ  

«… Με μεθοδικά και μελετημένα βήματα η συγγραφέας οδηγεί την πρωταγωνίστριά της ως το τέλος…»
Αγγελική Βαρελλά
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Διακρίσεις

  • Αναγραφή στον κατάλογο του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παν/μίου του Όσλο.
  • Το βιβλίο είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) OUTSTANDING BOOKS FOR YOUNG PEOPLE WITH DISABILITIES 1999.

Σχόλια

Ίσως το πιο σημαντικό βιβλίο των προεφηβικών μου χρόνων.Βαθιά συγκινητικό , θέτει προβληματισμούς και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την δύναμη της αγάπης της πίστης και του θάρρους να παλεύεις για τα ιδανικά σου. Μια ηρωίδα πρότυπο σε πραγματικές διαστάσεις με θέληση και τόλμη. Αξίζει να το διαβάσει κανείς.