Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

«Ήσουν έτοιμος με το “Εγώ παίζω μόνος” να βρεθείς στη δίνη ενός παγκόσμιου πολέμου, έστω και με τη μορφή παιχνιδιού; Εκτός κι αν δεν ήταν παιχνίδι, αλλά αληθινό ταξίδι στο παρελθόν. Ήθελες να ζήσεις ακραίες καταστάσεις που δοκιμάζουν τα ανθρώπινα όρια; Η άγνοια πολλές φορές βοηθά τους τολμηρούς πιο πολύ από τη γνώση. Εσύ όμως ήξερες. Δεν ήξερες; Ή ήθελες να μάθεις;»

Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Θανάσης Κατσίλλης
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: Ταξίδι στο χρόνο, Πόλεμος, Θάνατος, ηλεκτρονικά παιχνίδια, Ελλάδα δεκαετία του ’40, εικονική πραγματικότητα, Εθνική Αντίσταση
ISBN:9789601667171 , Σελίδες:264 , ΒΚΜ:10717
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: html

Περίληψη

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2018

Ο Θωμάς, μαθητής λυκείου, προκαλεί ως χάκερ τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Συλλαμβάνεται, αλλά τους πείθει να τον εντάξουν στη Μυστική Πειραματική Ομάδα Καινοτομιών. Στόχος του να δοκιμάσει το νέο «παιχνίδι» με τον κωδικό «Εγώ παίζω μόνος».

Τα όσα ακολουθούν στις 260 σελίδες του βιβλίου συνθέτουν ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα και μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Για τον αναγνώστη είναι ένα ταξίδι ωρίμανσης, κατά το οποίο μπορεί να σκεφτεί και το αληθινό νόημα της ζωής.

Καλύτερα κι εσύ να ταξιδέψεις όπως ο Θωμάς, δηλαδή χωρίς να γνωρίζεις τι μπορεί να συμβεί. Αν όμως στις περιπέτειες κρατάς χάρτη, συνέχισε να διαβάζεις για την υπόθεση:

Το υπό δοκιμασία «παιχνίδι» με τον κωδικό «Εγώ παίζω μόνος» μεταφέρει τον Θωμά στο 1944, στο χωριό της φίλης του Χριστίνας, όπως ακριβώς το είχε περιγράψει σε μια έκθεσή της για την περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής. Εκεί τον υποδέχεται η Έφη, ένα κορίτσι στην ηλικία του, που δεν είναι άλλη από την προγιαγιά της φίλης του.

Χωρίς να ξέρει αν έχει μεταφερθεί στον χρόνο ή αν ζει σ’ ένα πλαίσιο επαυξημένης πραγματικότητας, θα ενταχθεί μαζί με την Έφη και τη Ράνια, μια μικρή εβραιοπούλα που κρύβεται εκεί, στις ομάδες παιδιών που πολεμούν στην Εθνική Αντίσταση. Έτσι θα συνειδητοποιήσει την αξία της ζωής γνωρίζοντας τον θάνατο γύρω του, κι από εικονικός πολεμιστής θα γίνει «πραγματικός».

Επιστρέφοντας στο σήμερα, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια συγκεντρώνοντας όσες πληροφορίες μπορεί για την εποχή και την περιοχή. Έτσι ταξιδεύει στο σημερινό Κλωνάρι όπου συναντά την ενενηντάχρονη πια Έφη, που του αποδεικνύει πόσο σχετικός μπορεί να είναι ο χρόνος…

 

Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει

Ε: Σε ποιο είδος θα λέγατε ότι ανήκει το μυθιστόρημά σας;

Α: Θα έλεγα ότι είναι μια περιπέτεια ενηλικίωσης. Τότε που κάθε άνθρωπος συνειδητοποιεί τα μεγάλα ερωτήματα που κρύβει η ζωή και ψάχνει τις απαντήσεις. Είναι ιστορικό μυθιστόρημα, γιατί πιστεύω ότι όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής βρίσκονται στην Ιστορία και περιμένουν να τις ψάξεις. Και βέβαια διατρέχεται όλο από επιστημονική φαντασία, αφού πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί ο τρόπος να ταξιδεύουμε στον χρόνο, άρα στην Ιστορία. Γενικά, είναι πολλά είδη μαζί και τελικά είναι ένα είδος από μόνο του.

Ε: Ο Θωμάς είναι υπαρκτό πρόσωπο;

Α: Γνωρίζω πολλούς νέους στα λύκεια που θα μπορούσαν να είναι ο Θωμάς. Νέους που τόσο τους έχει συναρπάσει η τεχνολογία, ώστε γίνονται χάκερ ή εθίζονται, αλλά που κατά βάθος αναζητούν κάτι να δώσει νόημα στη ζωή τους. Ο Θωμάς είναι ένας λογοτεχνικός ήρωας φτιαγμένος από αληθινά υλικά και σίγουρα σε αυτόν κάθε αναγνώστης θα βρει στοιχεία από τον εαυτό του και από τους φίλους του. Ο Θωμάς πάνω απ’ όλα διαθέτει ένα λαμπρό μυαλό που δεν τιθασεύεται εύκολα. Ο Θωμάς τελικά είναι αυτό που θα ήθελα να είναι η νέα γενιά σήμερα.

Ε: Πιστεύετε ότι θα είναι εφικτό ένα ταξίδι στο παρελθόν;

Α: Δε μου αρέσουν οι προφητείες, ειδικά στις τεχνολογικές εξελίξεις. Σκέφτομαι αυτόν που είπε ότι αποκλείεται το αυτοκίνητο να πετύχει… Γενικά, με βασανίζει η έννοια του χρόνου και η σχετικότητά της. Μίλησα με πολλούς ειδικούς και προσπάθησα να καταλάβω. Τελικά, έδωσα μια λογοτεχνική ερμηνεία με αρκετή φαντασία. Γιατί όχι λοιπόν; Γιατί να μην μπορέσουμε να ταξιδέψουμε όχι μόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο; Όλες οι μεγάλες εφευρέσεις ξεκίνησαν από την αχαλίνωτη φαντασία κάποιου. 

Ε: Τι έχει να πει στο σημερινό παιδί ένα ταξίδι στο 1944;

Α: Πάρα πολλά! Πρόκειται για την πιο σκοτεινή άνοιξη του 20ού αιώνα. Ο παραλογισμός είχε νικήσει την ανθρωπιά. Ο φανατισμός είχε τυφλώσει τη λογική. Σε μια μεγάλη περίοδο ειρήνης για τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, είναι εύκολη η λήθη. Οι λαοί όμως όταν ξεχνούν, συχνά κάνουν τα ίδια λάθη. Κι αυτό το λάθος δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όταν οι περισσότεροι που έζησαν τη φρίκη του πολέμου δε ζουν πια, ένα ταξίδι στην εποχή τους, μια βουτιά στη μνήμη, βοηθά τον σημερινό νέο να βρει νόημα στη ζωή του.

Ε: Τελικά, τι ήταν αυτό που έζησε ο Θωμάς; Επαυξημένη πραγματικότητα ή αληθινό ταξίδι στον χρόνο; Παιχνίδι ή νέο εργαλείο πολέμου; Κι όλα αυτά χάρη στις άγνωστες δυνατότητες του μυαλού ή εξαιτίας μια μυστικής τεχνολογίας;

Α: Αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν και τον ίδιο τον Θωμά και ψάχνει τις απαντήσεις. Μόνο που οι απαντήσεις δεν είναι μονοσήμαντες. Δεν υπάρχει ναι και όχι. Όλα είναι σχετικά, όπως άλλωστε και ο χρόνος. Καμιά φορά, άλλωστε, μεγάλες αλήθειες δεν μπορεί να γίνουν αντιληπτές με τις δυνατότητες που μας δίνει το μέρος του εγκεφάλου μας που χρησιμοποιούμε. Και τότε; Τότε χρειάζονται η επινοητικότητα, η φαντασία, η δημιουργικότητα. Με αυτές τις τρεις πρέπει να βρει τις απαντήσεις κι ο αναγνώστης. Αυτό που λέμε «λογική» δε φτάνει. 

Διακρίσεις

  • ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2018