Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;

Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ
Συγγραφέας: Brian Selznick
Μεταφραστής: Αργυρώ Πιπίνη
Ηλικία:10+
Λέξεις κλειδιά: Κοινωνικό, κινηματογράφος, Ιστορικό, graphic novel
ISBN:9789601642345 , Σελίδες:552 , ΒΚΜ:08234
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: html

Περίληψη

5 βραβεία Όσκαρ κέρδισε το HUGO η πρώτη 3d ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε που βασίστηκε στο βιβλίο Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ.

Ορφανό, συντηρητής ρολογιών και κλέφτης, ο δωδεκάχρονος Ουγκό ζει πίσω από τους τοίχους ενός πολυσύχναστου σιδηροδρομικού σταθμού του Παρισιού. Η επιβίωσή του εξαρτάται από τα μυστικά και την ανωνυμία του. Όταν όμως ξαφνικά ο κόσμος του μπλέκεται με τη ζωή ενός παράξενου κοριτσιού και του ιδιοκτήτη ενός μικρού μαγαζιού παιχνιδιών στον σιδηροδρομικό σταθμό, η μυστική ζωή του Ουγκό καθώς και το πιο πολύτιμο μυστικό του κινδυνεύουν. Ένα ακατανόητο σχέδιο, ένα πολύτιμο σημειωματάριο, ένα κλεμμένο κλειδί, ένας μηχανικός άνθρωπος και ένα κρυμμένο μήνυμα συναντιούνται στην Εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ.
Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ είναι ένα εκθαμβωτικό κινηματογραφικό ταξίδι από έναν θαρραλέο και καινοτόμο παραμυθά, καλλιτέχνη και συγγραφέα. Ο Μπράιαν Σέλζνικ περιγράφει το βιβλίο του ως εξής: «Oύτε μυθιστόρημα ούτε εικονογραφημένο βιβλίο ούτε κόμικ ούτε γκράφικ νόβελ ή ταινία, αλλά μάλλον ένας συνδυασμός όλων αυτών». Με 284 σελίδες αυθεντικών εικόνων και συνδυάζοντας στοιχεία από εικονογραφημένο βιβλίο, κόμικ και κινηματογράφο, ο Σέλζνικ παραβιάζει την κλασική δομή του μυθιστορήματος, για να δημιουργήσει μια τελείως νέα εμπειρία ανάγνωσης.
Η κύρια έμπνευση για το βιβλίο είναι η αληθινή ιστορία του Ζορζ Μελιές, πρωτοπόρου του κινηματογράφου των αρχών του εικοστού αιώνα, η ιστορία των ταινιών του που διασώθηκαν και η συλλογή του από μηχανικές κουρδιστές μορφές, τα ονομαζόμενα «αυτόματα». Στο τέλος της ζωής του ο Μελιές ήταν απένταρος (αν και οι ταινίες του προβάλλονταν ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες) και δούλευε σε ένα μαγαζάκι με παιχνίδια στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού. Ο Σέλζνικ ζωγράφισε στο βιβλίο την πραγματική εξώπορτα του Μελιές.

Το βιβλίο ήταν για πολλές εβδομάδες στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times και της USA Today, κέρδισε το Μετάλλιο Κάλντεκοτ για το πιο αξιόλογο αμερικανικό εικονογραφημένο βιβλίο, έφτασε στους τελικούς διεκδικητές του National Book Award, πήρε το βραβείο Καλύτερου Βιβλίου της Χρονιάς από το Publishers Weekly και το βραβείο Καλύτερου Εικονογραφημένου Βιβλίου των New York Times. Επίσης έχει γυριστεί σε ταινία από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας για το Hugo.

Video

See video

Δες το trailer της ομώνυμης ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε.

See video

δες τον συγγραφέα που εξηγεί πώς φτιάχτηκε το βιβλίο

δες μια συνέντευξη του συγγραφέα

See video

δες κάποια βίντεο θαυμαστών του βιβλίου (1ο βίντεο)

See video

δες κάποια βίντεο θαυμαστών του βιβλίου (2ο βίντεο)

See video

δες ένα καλογυρισμένο βίντεο με αφορμή το βιβλίο

See video

δες κάποια αυτόματα των τελών του 19ου αιώνα σε βίντεο. Στο τελευταίο βίντεο το αυτόματο υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα!  (1ο βίντεο)

See video

δες κάποια αυτόματα των τελών του 19ου αιώνα σε βίντεο. Στο τελευταίο βίντεο το αυτόματο υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα!  (2ο βίντεο)

See video

δες κάποια αυτόματα των τελών του 19ου αιώνα σε βίντεο. Στο τελευταίο βίντεο το αυτόματο υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα! (3ο βίντεο)

See video

δες την πιο γνωστή ταινία του Ζορζ Μελιές, «Ταξίδι στο φεγγάρι»

See video

δες το trailer της ομώνυμης ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε

Κριτικές

«Κρατάτε στα χέρια σας ένα πραγματικό αριστούργημα – έναν καλλιτεχνικό συνδυασμό αφήγησης, εικονογράφησης και κινηματογραφικής τεχνικής, μια ιστορία συναρπαστική αλλά και συγκινητική. [...] Ο Σέλζνικ αφήνει την κρυμμένη ταυτότητα του παιχνιδοποιού να υπονοηθεί μέσα από την εντυπωσιακή χρήση των προσεκτικά ζωγραφισμένων σχεδίων από κάρβουνο που μεγαλώνουν και μικραίνουν στο μαύρο τους φόντο, σε ζωγραφιές που καλύπτουν σελίδες ολόκληρες. Παρουσιάζουν το ίδιο αντικείμενο σε όλο και μεγαλύτερη εστίαση, ή περνάνε πανοραμικά πάνω από μια σκηνή όπως θα έκανε μια κάμερα. Η υπόθεση έχει πολύ μεγάλη σχέση με την ιστορία του κινηματογράφου και η ιδιοφυΐα του Σέλζνικ έγκειται στην ικανότατη χρήση του κινηματογραφικού ύφους ώστε να τονίσει τον ρόλο αυτού του άκρως παραστατικού μέσου. Ένα μοναδικό κατόρθωμα!» Publishers Weekly
«Το βιβλίο αυτό είναι ένα θαύμα!» New York Times Book Review
«Απόλαυση!» People Magazine
«Ξεχωριστό». The Wall Street Journal
«Κινηματογραφικό!» Parenting Magazine
«Μοναδικό!» Los Angeles Times Book Review
  «Αξίζει το πιο θερμό μας χειροκρότημα». Kirkus Reviews, starred review
  «Ιδιοφυές!» The Horn Book Magazine, starred review
  «Σου κόβει την ανάσα». School Library Journal, starred review
  «Δημιουργικό πάντρεμα εικόνας και κειμένου». The Bulletin of the Center for Children’s Books, starred review

Κριτική από τους New York Times (στο πρωτότυπο)
http://mediaroom.scholastic.com/themes/bare_bones/opk/NY_Times_Hugo_Cabret.pdf

Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει

διάβασε ένα γράμμα του συγγραφέα προς τους αναγνώστες του

Αγαπητοί αναγνώστες,


Όταν ήμουν παιδί, τα δύο αγαπημένα μου βιβλία ήταν γραμμένα από έναν καταπληκτικό άνθρωπο ονόματι Ρεμύ Σαρλίπ. Το Fortunately και το Thirteen με γοήτευαν σε κάποιο βαθμό λόγω του ότι, και στα δύο βιβλία, και μόνο το γύρισμα των σελίδων παίζει βασικό ρόλο στη διήγηση της ιστορίας. Κάθε γύρισμα σελίδας φανερώνει κάτι καινούριο χτίζοντας πάνω στην εικόνα της προηγούμενης σελίδας. Τώρα που είμαι κι εγώ εικονογράφος, μ’ έχει απασχολήσει συχνά η καταπληκτική αυτή τεχνική αφήγησης και οι δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρει.
Το νέο μου βιβλίο, Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ, είναι ένα μυθιστόρημα 550 σελίδων, ειπωμένο με λέξεις και εικόνες. Αντίθετα όμως με τα περισσότερα μυθιστορήματα, οι εικόνες του νέου μου βιβλίου δεν περιγράφουν απλώς την ιστορία• βοηθούν στην εξιστόρησή της. Χρησιμοποίησα τα μαθήματα που πήρα από τον Ρεμύ Σαρλίπ και τους υπόλοιπους μάστορες του εικονογραφημένου βιβλίου για να δημιουργήσω κάτι που δεν είναι ούτε μυθιστόρημα ούτε εικονογραφημένο βιβλίο ούτε γκράφικ νόβελ ούτε ταινία, αλλά συνδυασμός όλων αυτών.
Άρχισα να σκέφτομαι το βιβλίο αυτό πριν από δέκα χρόνια, όταν είδα κάποιες από τις μαγικές ταινίες του Ζορζ Μελιές, του πατέρα των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Η ιστορία μου όμως άρχισε πραγματικά να αποκτά υπόσταση μόνο όταν διάβασα ένα βιβλίο με τον τίτλο Edison’s Eve: The Quest For Mechanical Life της Γκάμπι Γουντς. Ανακάλυψα ότι ο Μελιές είχε μια συλλογή από μηχανικές, κουρδιστές μορφές (που ονομάζονται αυτόματα), οι οποίες δωρίστηκαν σε ένα μουσείο, αλλά αργότερα καταστράφηκαν και πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Αμέσως, φαντάστηκα ένα παιδί να ανακαλύπτει αυτές τις σπασμένες, σκουριασμένες μηχανές στα σκουπίδια, να κλέβει μία και να προσπαθεί να τη φτιάξει. Εκείνη τη στιγμή, γεννήθηκε ο Ουγκό Καμπρέ.
Λίγα χρόνια πριν, είχα την τιμή να γνωρίσω τον Ρεμύ Σαρλίπ και είμαι περήφανος να πω ότι έχουμε γίνει φίλοι. Τον περασμένο Δεκέμβριο με ρωτούσε πάνω σε τι πράγμα δούλευα και, καθώς του περιέγραφα το βιβλίο μου, συνειδητοποίησα ότι ο Ρεμύ ήταν ίδιος ο Ζορζ Μελιές. Του ζήτησα ενθουσιασμένος να μου ποζάρει για τον χαρακτήρα του βιβλίου μου και, ευτυχώς, δέχτηκε. Κάθε φορά λοιπόν που βλέπετε τον Μελιές στην Εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ, το άτομο που βλέπετε στην πραγματικότητα είναι ο αγαπημένος μου φίλος Ρεμύ Σαρλίπ, ο οποίος συνεχίζει να εμπνέει όλους όσοι έχουν τη μεγάλη χαρά να τον γνωρίζουν ή να έχουν δει τη δουλειά του.
Στο Παρίσι της δεκαετίας του 1930, ένας κλέφτης, ένα σπασμένο μηχάνημα, ένα παράξενο κορίτσι, ένας δύστροπος γέρος και το μυστικό που τους συνδέει... Καλώς ήρθατε στην Εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ.


Δικός σας,
Μπράιαν Σέλζνικ

Διακρίσεις

  • Μετάλλιο Κάλντεκοτ για το πιο αξιόλογο αμερικανικό εικονογραφημένο βιβλίο
  • Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου της Χρονιάς από το Publishers Weekly
  • Βραβείο Καλύτερου Εικονογραφημένου Βιβλίου των New York Times

Σχόλια

Εξαιρετικό βιβλίο.. Συγχαρητήρια πραγματικά
Είναι τόσο ωραίο??
Αλήθεια, η ταινία πώς σου φάνηκε;
isos to agapimeno m vivlio... iperoxa keimeno kai aristi eikonografisi!
Πολύ ωραίο βιβλίο!!!Το είχα δανειστεί από έναν φίλο μου παλιά και το λάτρεψα από την πρώτη του σελίδα!!!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΕΧΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΟ. ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΥΣΙΑ. ΦΕΝΙΑ