Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;

Πέρα από το σκοτάδι (Υπόγεια Πολιτεία, βιβλίο 2)
Συγγραφέας: Jeanne Duprau
Μεταφραστής: Φωτεινή Μεγαλούδη
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Δημήτρης Φουσέκης
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: Πόλεμος, Περιπέτεια, Μυστήριο, Μετανάστευση, μέλλον του πλανήτη, Επιστημονική φαντασία, Εξουσία, Διαφορετικότητα
ISBN:9789601637730 , Σελίδες:352 , ΒΚΜ:07773

Περίληψη

Τετρακόσιοι από τους συμπολίτες της Λίνας και του Ντουν τους πιστεύουν και καταφέρνουν να αποδράσουν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γη.

Λίγο μετά, φτάνουν σε μια μικρή, αυτοδιαχειριζόμενη πόλη. Οι κάτοικοί της τους υποδέχονται με επιφύλαξη κυρίως γιατί δεν έχουν αρκετά αγαθά για να τους θρέψουν, αλλά προσφέρονται να τους εκπαιδεύσουν προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν μόνοι τους στη Γη. Ταυτόχρονα, ορίζουν το χρονικό περιθώριο της εκπαίδευσής τους σε έξι μήνες. Μετά, όλοι οι κάτοικοι της Υπόγειας Πολιτείας θα πρέπει να φύγουν.

Ακολουθεί μια σειρά παρεξηγήσεων που οργανώνει με μαεστρία η συγγραφέας, οι οποίες οδηγούν τις δύο ομάδες σε αντιπαράθεση και στη συνέχεια σε σύγκρουση. Όταν, όμως, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, εκρήγνυται ένα κανόνι και παίρνει φωτιά μέρος του οικισμού, πολλοί από τους μετοίκους βοηθούν τους κατοίκους της πόλης, με αποτέλεσμα να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους και να γίνει αντιληπτό ότι στον εχθρικό κόσμο όπου όλοι ζουν δεν υπάρχει χώρος για διαφωνίες και αντιδικίες.

Η Τζιν Ντιπρό καταφέρνει να επιβάλει στον αναγνώστη το κλειστοφοβικό συναίσθημα που ζουν οι κάτοικοι της Υπόγειας Πολιτείας και να τον κάνει να ανησυχήσει για το μέλλον τους, εστιάζοντας παράλληλα στους δυο θετικούς, ανήσυχους ήρωές της, οι οποίοι φαίνεται να είναι οι μόνοι που μπορούν να βγάλουν την πόλη από το αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή, αποδίδει με όλες τις αποχρώσεις την ανθρώπινη φύση (από τα πιο μελανά ως τα πιο φωτεινά χρώματα) δίχως να υπερβάλει ή να παίρνει θέση, αφήνοντας τους ήρωές της να δράσουν ελεύθεροι. Έτσι, πετυχαίνει να οποία θέσει μια σειρά προβληματισμών στον αναγνώστη (η δύναμη της εξουσίας, το μέλλον του πλανήτη, ο πόλεμος, η μετανάστευση, η φύση του ανθρώπου, η διαφορετικότητα…) που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τους ήρωες να παλεύουν για το κοινό καλό, δίχως να σκέφτονται το ατομικό τους συμφέρον.

Video

See video

δες μια σχολική εργασία με αφορμή το Πέρα από το σκοτάδι

See video

άκου τι λέει η Jeanne DuPrau για την ταινία (μόνο ήχος)

See video

Δες το trailer της ταινίας που γυρίστηκε με βάση το βιβλίο και προβλήθηκε στην Αμερική το 2008

See video

δες το τρέιλερ της ταινίας με τους ήρωες από την ταινία κινουμένων σχεδίων Kakurembo. Μια άλλη διάσταση!

Κριτικές

«Η Duprau ασχολείται με έναν άναρχο κόσμο στην επιφάνεια του πλανήτη και για μια ακόμη φορά πραγματεύεται με δεξιοτεχνία την ιδέα της έλλειψης των αγαθών και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με την εξάντληση των πόρων τους. […] Ένα μυθιστόρημα που προσφέρει πολλά ερεθίσματα για σκέψη και πραγματεύεται την πολιτική των άκρων και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες μπορούν να καλλιεργήσουν τους ύπουλους σπόρους του πολέμου».

Publishers Weekly

 

«Το κείμενο κρατά εύκολα το ενδιαφέρον τόσο των νέων αναγνωστών όσο και εκείνων που λάτρεψαν το πρώτο βιβλίο. Αν και με λιγότερες μηχανολογικές λεπτομέρειες από τις Φονικές Μηχανές (Mortal Engines) του Philip Reeve και περισσότερο διαπροσωπικό από τα The Giver και Gathering Blue της Lois Lowry, το βιβλίο θα αρέσει πολύ σε αναγνώστες που αγαπούν τις  θεωρίες και τις υποθέσεις. Η DuPrau εξερευνά με δεξιοτεχνία θέματα μη βίας και το πότε θα πρέπει κανείς να επιμένει για το δίκιο του. […] Το μυθιστόρημα προσφέρει τροφή για σκέψη και η αμεσότητα και η ζωντάνια του το αναδεικνύουν σε μια εξαίρετη επιλογή για εφήβους που δεν είναι φανατικοί αναγνώστες».

School Library Journal

 

«Ένα μυθιστόρημα γραμμένο με μαεστρία. Το μήνυμά του είναι οικουμενικό και δίνεται στον αναγνώστη με απαράμιλλη ευαισθησία».

San Francisco Chronicle

 

 

«Ο αγώνας για επιβίωση σε ένα τοπίο που θυμίζει Αποκάλυψη. Θα ενθουσιάσει εκείνους που αγάπησαν το πρώτο βιβλίο αλλά και τους νέους αναγνώστες της τριλογίας».

Kirkus Reviews


Η "Υπόγεια Πολιτεία" είναι ένα βιβλίο που αρκετό καιρό έβλεπα στα ράφια του Πατάκη όμως, δίσταζα να αγοράσω, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει πάμπολλες διακρίσεις και βραβεία από την κυκλοφορία του κι έπειτα. Τελικά, το αποτόλμησα και έχω να πω ότι το βιβλίο έχει δύο μεγάλα ελαττώματα! Είναι εξαιρετικά γρήγορο στην αφήγησή του και πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα θέλαμε. Με πιο απλά λόγια, είναι ένα βιβλίο που δεν καταλαβαίνεις για πότε τελείωσες την ανάγνωσή του και που φτάνοντας στην τελευταία του σελίδα, εύχεσαι να είχε κι άλλο. Φυσικά υπάρχουν δύο ακόμα συνέχειες της ιστορίας οπότε το κακό είναι αρκετά μικρό σε σχέση με το να τελείωνε το ταξίδι μας εδώ. Αν θα αγοράσω και τα υπόλοιπα; Φυσικά και μάλιστα, πολύ-πολύ σύντομα. 

Δείτε το πλήρες, πολύ ενδιαφέρον, άρθρο http://www.cine.gr/article.asp?topic=CineReader&id=12167

Διακρίσεις

  • American Library Association Notable Book
  • Kirkus 2003 Editor’s Choice
  • Publishers Weekly Flying Start
  • Borders Original Voices
  • Πολλές εβδομάδες στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times
  • New York Public Library’s 100 Titles for Reading and Sharing
  • Child Magazine, Best Children's Books of 2003
  • Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας των California Book Awards, Commonwealth Club of California
  • Βραβείο Chapman for Shared Reading (Esmé Raji Codell)
  • Πρώτη επιλογή State readers στις παρακάτω πολιτείες: Florida, New Jersey, Connecticut, Utah, Vermont, Washington, Kansas, Indiana, Nevada, Missouri