Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

Το όνομά μου είναι Ραφαέλ Φερνάντες και είμαι παιδί της χωματερής.

Πολλοί μου λένε: «Ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις ψάχνοντας στα σκουπίδια! Σήμερα μπορεί να είναι η τυχερή σου μέρα». Αλλά εγώ τους λέω: «Φίλε μου, νομίζω πως ξέρω τι θα βρω».

Σκουπίδια
Συγγραφέας: Andy Mulligan
Μεταφραστής: Αργυρώ Πιπίνη
Ηλικία:11+
Λέξεις κλειδιά: χωματερές, φτώχεια, παραγκουπόλεις, Παιδική εργασία, παιδική εκμετάλλευση
ISBN:9789601644943 , Σελίδες:256 , ΒΚΜ:08494
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: pdf

Περίληψη

Ο Ραφαέλ, ο Γκάρντο κι ο «Αρουραίος» είναι τρία αγόρια που γεννήθηκαν στη χωματερή της Μπεχάλα και περνούν τη μέρα τους ξεδιαλέγοντας σκουπίδια με την ελπίδα ότι κάποτε θα βρουν κάτι που ν’ αξίζει τον κόπο.

Και το βρίσκουν.

Είναι ένα δερμάτινο τσαντάκι που περιέχει ένα πορτοφόλι μ’ ένα σημαντικό γι’ αυτά χρηματικό ποσό, μια ταυτότητα, κάποιες φωτογραφίες, έναν χάρτη κι ένα κλειδί.

Όταν θ’ ανοίξουν τη θυρίδα στην οποία αντιστοιχεί το κλειδί, θα ανακαλύψουν ένα θανάσιμο μυστικό. Κι από κείνη τη στιγμή θα μπουν στο στόχαστρο της αστυνομίας αλλά και του υπόκοσμου. Όμως, τα παιδιά της χωματερής δεν έχουν μάθει να εγκαταλείπουν καμία μάχη. Ειδικά όταν πρόκειται για την επιβίωσή τους…

Μια καταιγιστική περιπέτεια-καταγγελία σ’ ένα πρωτότυπο και οικουμενικό μυθιστόρημα που θα σας κόψει την ανάσα με τη δράση του και θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρωπιάς σας.

Το σενάριο της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου υπογράφει ο Richard Curtis και τη σκηνοθεσία ο Stephen Daldry (σκηνοθέτης της ταινίας Μπίλι Έλιοτ-Γεννημένος χορευτής).

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 22 χώρες και βρέθηκε στη βραχεία λίστα των εφηβικών μυθιστορημάτων που ήταν υποψήφια για το βραβείο Carnegie Medal 2012.

Soundtrack

Σχετικές ταινίες


Δες το τρέιλερ της ταινίας «Slamdog millionaire» που διαδραματίζεται στην Ινδία.

http://www.youtube.com/watch?v=AIzbwV7on6Q

 

Διάβασε για την ταινία «Εlefante Βlanco» που διαδραματίζεται στις παραγκουπόλεις του Μπουένος Άιρες και δες το τρέιλέρ της

http://flix.gr/news/elefante-blanco-o-theos-xathhke-stis-paragkoypolei.html

 

Διάβασε ένα άρθρο για τις φαβέλες – τις παραγκουπόλεις της Βραζιλίας

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=89030

Video

See video

Δες το trailer της ταινίας.

See video

Δες το book trailer.

See video

Δες τον συγγραφέα να μιλάει για το βιβλίο του.

See video

Δες ένα βίντεο για το βιβλίο που φτιάχτηκε από μαθητές για μια σχολική εργασία.

Κριτικές

O συγγραφέας καταφέρνει τελείως κινηματογραφικά να εντάξει και τον αναγνώστη του σε μια εξαθλιωμένη, φτωχή κοινωνία που αντιμετωπίζεται ως σκουπίδι. Ένα σχήμα οξύμωρο που κάνει το μυθιστόρημα ανατρεπτικό και συγκλονιστικό, αφού τα σκουπίδια –παιδιά, ενήλικες-τρέφονται και ζουν από σκουπίδια, ενώ παράλληλα ξεγυμνώνει τα πλούσια-ενήλικες- σκουπίδια που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα να γεννούν σκουπίδια.

Ανατριχιαστική και ακριβής περιγραφή από τους τρεις αφηγηματικούς του ήρωες που κινούνται μπροστά στον αναγνώστη ζωντανά καθώς παλεύουν να αποκαλύψουν το μυστικό, αλλά πολύ περισσότερο παλεύουν και συγκρούονται με το κοινωνικό κατεστημένο αντί να λουφάξουν. Τρία παιδιά αναγκάζουν τον αναγνώστη να τους ακολουθήσει στα σκοτεινά σοκάκια, τους υπονόμους ,στις τρύπες αρουραίων ακόμη και σε στοιβαγμένες φυλακές.

Η δομή που επιλέγει δεν είναι η συνήθης, αντίθετα σχεδόν σε κάθε υποκεφάλαιο τη σκυτάλη της αφήγησης αναλαμβάνει και άλλο κεντρικό πρόσωπο, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο και ο αναγνώστης μαζί και με τον πλούτο του λόγου, αλλά την ταχύτητα της πλοκής που επιλέγει ο συγγραφέας, να ξεδιπλωθεί ακινητοποιείται, σοκάρεται και συγκινείται από τη δύναμη της νιότης.

Και κάπου πριν τέλος ο Άντυ Μάλλιγκαν, συνειδητά παραδίδει στους τρεις κεντρικούς του ήρωες την από κοινού αφηγηματική φωνή εκτοξεύοντας το έργο του.

Ο Άντυ Μάλλιγκαν κατάφερε να γράψει το βιβλίο του, όπως εξομολογείται στο τέλος, την περίοδο που δίδασκε σε παιδιά στο Βρετανικό σχολείο της Μανίλα.Το βιβλίο, όπως μας διαβεβαιώνει είναι μυθοπλασία, ωστόσο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα  όχι μόνο της χώρας που στήνεται, αλλά και πολλών άλλων εξαθλιωμένων σήμερα κοινωνιών, σε κάθε ήπειρο.

Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες. Επίκαιρο ως προς τα κοινωνικά και πολιτικοοικονομικά ζητήματα που απασχολούν και ταλανίζουν πολλές σημερινές κοινωνίες.

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο φτάνει στους αναγνώστες με όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό από τη σπουδαία μετάφραση της Αργυρώ Πιπίνη.

Διαβάστε το! 

Κριτική της Έλενας Αρτζανίδου http://ardjanidou.psichogios.gr/2013/06/blog-post_12.html

 

[…] Η παιδική εργασία, η φοβερή εκμετάλλευση αθώων ψυχών και ζωών, η φτώχεια, η απελπισία, η φθορά και η διαφθορά των κρατούντων, όλα, όλα τα εγγίζει με έγνοια, όλα τα καταγράφει και τα καταγγέλλει ο σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας Άντυ Μάλλιγκαν σε αυτό το ασθματικό θρίλερ. […] Το παρόν βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 23 χώρες ενώ ήδη ξεκίνησαν τα γυρίσματα μιας ταινίας βασισμένης στο δραματικό, όσο και εξαιρετικό, και με πανανθρώπινα μηνύματα αυτό μυθιστόρημα. Το σενάριο είναι του Richard Curtis.Το σκηνοθετεί ο Stephen Daldry (Μπίλι Έλιοτ, Ώρες). «Τα Σκουπίδια αποτελούν μια μοντέρνα εισαγωγή στον Όλιβερ Τουίστ. Είναι μια εξαίρετη ιστορία με παιδιά που καταφέρνουν να “τη φέρουν” σε ενήλικες. Η σκληρότητά του είναι η σκληρότητα ενός παραμυθιού», έγραψαν οι Times. Όπως και το μήνυμα ελπίδας που μεταδίδει και που παραπέμπει σε μυθικές αφηγήσεις, θα πρόσθετα. Όπως θα πρόσθετα, επίσης, και τα συγχαρητήριά μου στην Αργυρώ Πιπίνη για την καταπληκτική μετάφρασή της. Μια δημιουργία!

Ελένη Σαραντίτη http://www.diastixo.gr/kritikes/efivika/1630-skoupidia-andy-mulligan

 

[…] Οι ήρωες του Μάλλιγκαν είναι πλασμένοι με στοιχεία από πραγματικά παιδιά των σκουπιδιών τα οποία γνώρισε σε μια τεράστια χωματερή στη Μανίλα, κοντά στο σχολείο όπου εργαζόταν. Οι νεαροί αναγνώστες θα αγαπήσουν και θα θαυμάσουν τους ήρωες των Σκουπιδιών επειδή θα τους προσκαλέσουν σε ένα ταξίδι ανακάλυψης αξιών και αληθινών θησαυρών που κρύβονται στο πιο απροσδόκητο μέρος: μια τριτοκοσμική χωματερή.

Ο βασικότερος λόγος είναι για να τους προσφέρουν την ευκαιρία διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα καταιγιστικής δράσης να αναλογιστούν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες παιδιά στον κόσμο. Και μάλιστα, μέσω αυτού, να σκεφτούν πως η απελπιστική κατάσταση στη οποία ζουν τα παιδιά αυτά με σχεδόν παντελή έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής δεν τα εμποδίζει από το να δώσουν με αξιοπρέπεια τη μάχη για την ευτυχία και ενίοτε να την κερδίσουν.

http://www.bookpress.gr/stiles/eleni-korobila/trash

 

Τα «Σκουπίδια» αποτελούν μια μοντέρνα εισαγωγή στον «Όλιβερ Τουίστ». Είναι μια συναρπαστική ιστορία με παιδιά που καταφέρνουν να τη «φέρουν» σε ενήλικες. Η σκληρότητά του είναι η σκληρότητα ενός παραμυθιού, όπως άλλωστε και το μήνυμα ελπίδας που δίνει. The Times

 

Συναρπαστικό, ισοπεδωτικό και απολύτως εξαιρετικό. The Bookseller UK

 

Είναι ένα θρίλερ με επιμύθιο και σύνθετη πλοκή. Χωρίς ποτέ να ηθικολογεί, ο Μάλλιγκαν εγείρει θέματα διαφθοράς, φτώχειας, περιττής κατανάλωσης και υπερβολής σε μια συναρπαστική, όσο και ζοφερή ιστορία. Financial Times

 

Ασταμάτητη δράση και βαθιά συγκίνηση. Love Reading 4 Kids

 

Ακόμα κι αν διαβάζετε ένα μόνο βιβλίο τον χρόνο, δεν πρέπει να χάσετε τα «Σκουπίδια». Είναι ένα βιβλίο που θα απολαύσετε, θα σας μάθει πράγματα και θα σας κάνει να σκεφτείτε. Τέτοια βιβλία τα χρειαζόμαστε. Portrait of a Woman

 

Οι τρεις πανέξυπνοι και εφευρετικοί ήρωες ξεγελάνε και νικούν όλους τους ενήλικες που, είτε με καλοσύνη είτε με σκληρότητα, προσπαθούν να τους αποτρέψουν από τον στόχο τους. Wall Street Journal

 

Με ευφάνταστη, προσεγμένη πλοκή, καθώς και μια πολύ ενδιαφέρουσα αφηγηματική τεχνική, τα «Σκουπίδια» αναδεικνύονται σ’ ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Los Angeles Times

 

Μέσα από διαδοχικές και σφιχτοδεμένες εναλλακτικές οπτικές γωνίες που τις συμπληρώνουν περιστασιακά και άλλες εξωτερικές φωνές, τα αγόρια αφηγούνται τις μηχανορραφίες στις οποίες εμπλέκονται πριν το καταλάβουν. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα τρομερό θρίλερ, μια γρήγορη διαδρομή πίσω από μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά. Kirkus Reviews

 

Το «Νησί των Θησαυρών» συναντάει το «Slumdog Millionaire» σε μια συναρπαστική, συγκινητική και απίστευτα διασκεδαστική περιπέτεια… The Horn Book

 

Μια αυθεντική ιστορία για τη δύναμη της ελπίδας. Notebook magazine

 

Ένα θρίλερ γεμάτο συγκίνηση, γεμάτο δράση, ένταση και μηχανορραφίες. Sunday Age

 

Ένα βιβλίο που δε θα μπορέσετε να αφήσετε απ’ τα χέρια σας. Περιμένω να βγει και η ταινία. Good Reading magazine

Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου;

Μια τεράστια χωματερή στη Μανίλα, όπου ζω και εργάζομαι. Ένας φίλος μου μου διηγήθηκε ότι τα παιδιά της χωματερής περνάνε την περισσότερη ώρα τους ξεδιαλέγοντας τα σκουπίδια από τις σακούλες με τα περιττώματα. Αυτή η λεπτομέρεια –αυτή η μικρή εικόνα της κόλασης– δε με άφηνε να ησυχάσω. Ήθελα να γράψω κάτι γι’ αυτά τα παιδιά.

 

Στο βιβλίο δεν καθορίζετε πού διαδραματίζεται η ιστορία. Μερικοί κριτικοί υπέθεσαν ότι λαμβάνει χώρα στη Λατινική Αμερική ή στο Μεξικό. Ήταν σημαντικό για σας να μην αποκαλύψετε την ακριβή τοποθεσία;

Ναι. Δεν ήθελα καθόλου να φανεί ότι αυτό το βιβλίο αποτελεί μια επίθεση προς κάποια συγκεκριμένη χώρα. Η διαφθορά και η εκμετάλλευση ανηλίκων είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Δεν ήθελα να κάνω συγκεκριμένη καταγγελία με το βιβλίο μου όταν τα θέματα αυτά είναι διεθνή.

 

Καθώς διάβαζα το βιβλίο, είχα την εντύπωση ότι πρέπει να διασκεδάσατε όσο το γράφατε.

Βεβαίως, χαίρομαι που βγήκε αυτό. Πρέπει να θυμάστε ότι διδάσκω παιδιά ηλικίας άνω των 11, οπότε μου είναι γνώριμη αυτή η φριχτή αίσθηση βαρεμάρας, όταν «κατεβαίνουν τα ρολά» και χάνεις το κοινό σου. Πρέπει να διδάσκω βιβλία τα οποία τα παιδιά βρίσκουν δύσκολα και χωρίς νόημα. Αυτό που ήθελα να πετύχω με τα «Σκουπίδια» ήταν να φτιάξω ζωντανούς χαρακτήρες να ξεπηδάνε από τις σελίδες, κακόφημους δρόμους και επικίνδυνες συνοικίες.

 

Η φτωχική ζωή των ηρώων σας μου θύμισε το «Slumdog Millionaire»…

Δεν έχω δει ούτε έχω διαβάσει το «Slumdog», οπότε δεν ξέρω αν μπορούμε να το συγκρίνουμε με τα «Σκουπίδια». Άλλωστε πιστεύω ότι οι περισσότεροι συγγραφείς απλώς παίρνουν μια ιστορία και προχωρούν, χωρίς να θέτουν κάποιο στόχο. Γνωρίζω και αγαπάω τους Τζορτζ Όργουελ του κόσμου – αυτούς που έχουν ένα σημαντικό κοινωνικό στόχο και ευελπιστούν να παρηγορήσουν, να μορφώσουν και να επιφέρουν αλλαγές. Γνωρίζω ακόμα τους συγγραφείς που χρησιμοποιούν το γράψιμό τους για να αντιμετωπίσουν την οργή και τον πόνο, αλλά δεν ανήκω σ’ αυτούς. Έχω γνωρίσει παιδιά του δρόμου. Έχω επισκεφθεί τις χωματερές. Έμεινα εμβρόντητος και αναστατώθηκα μ’ αυτά που είδα. Από εκεί προέκυψε η ιστορία.

 

Πώς ξεκινήσατε να ερευνάτε την παιδική φτώχεια και πόσο εξαπλωμένο πρόβλημα τη θεωρείτε;

Το πρόβλημα της παιδικής εργασίας, της παιδικής εκμετάλλευσης και της παιδικής φτώχειας είναι τεράστιο και ατελείωτο και δεν μπορώ να βρω καμιά ιδεολογία που να το δικαιολογεί. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αντιδράσω σ’ αυτά που βλέπω μπροστά μου δημιουργώντας μια ιστορία.

 

Βασίσατε τους χαρακτήρες σας σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή είναι κολάζ από πολλά διαφορετικά άτομα;

Είναι αγόρια που έλιωσα και ξαναέριξα στο καλούπι. Όταν ο JM Barrie έγραψε τον «Πίτερ Παν», είπε ότι πήρε και τα πέντε αγόρια της οικογένειας Davies –τους αγαπημένους του θετούς γιους– και «τους έτριψε μαζί όπως κάνουν οι άγριοι με τα κλαδιά για να ανάψουν φωτιά». Το κάθε αγόρι είναι ένα αμάλγαμα διαφόρων παιδιών του δρόμου που έχω γνωρίσει: ευάλωτα και επικίνδυνα, αμόρφωτα και έξυπνα, απελπισμένα και εφευρετικά.

 

Τι ελπίζετε πως θα αποκομίσουν οι αναγνώστες από το βιβλίο αυτό;

Ελπίζω να νιώσουν ότι οι ήρωες τους αφορούν πραγματικά και να θελήσουν να ζήσουν μαζί τους από κοντά. Ελπίζω να απολαύσουν τη συγκίνηση της καταδίωξης και, τέλος, ελπίζω όλη η ιστορία να τους βάλει σε σκέψεις. Διότι όλους μας θα πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις παρόμοιες ιστορίες. Ελπίζω, τέλος, να νιώσουν ότι άξιζαν τον κόπο οι ώρες που πέρασαν διαβάζοντάς το.