Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;

Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας
Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Κατερίνα Χαδουλού
Ηλικία:15+
Λέξεις κλειδιά: φιλία, Παπαδιαμάντης, Καλοκαίρι, ιστορία
ISBN:9789601644899 , Σελίδες:248 , ΒΚΜ:08489
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: pdf, pdf, pdf, pdf, html

Περίληψη

Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας, μιας χιλιόχρονης βασιλικής βελανιδιάς, εκτυλίσσεται μια παράξενη σύγχρονη ιστορία. Η δεκαπεντάχρονη Έλλη και ο δεκαεφτάχρονος Μίλτος εμπλέκονται στην εξέλιξή της, προσπαθώντας να βρουν λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται, αλλά και να ξεδιαλύνουν τα προσωπικά τους αισθήματα. Παράλληλα, η «πράσινη βασίλισσα» αφηγείται τη μακραίωνη συναρπαστική ζωή της, τις εμπειρίες της, αλλά και τις περιπέτειες και τους έρωτες της Αμαδρυάδας της. Η αφήγησή της φωτίζει τις αθέατες πλευρές της υπόθεσης που προβληματίζει τους δυο νέους, ενώ ταυτόχρονα ζωντανεύει  περιπέτειες και πάθη των Ελλήνων από τη μυθική εποχή ως τις μέρες μας.

Video

See video

Δες ένα βίντεο για τις πτήσεις με «παραπέντε» ακριβώς στην περιοχή όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα.

See video

Δες ένα βίντεο με τη λίμνη Τσιβλού, τη μαγική λίμνη που αναφέρεται στο βιβλίο.

Κριτικές

“Μαγεία, γοητεία και απογείωση του αναγνώστη”

Διαβάζοντας το μυθιστόρημα «Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας» (εκδόσεις Πατάκης 2012, 248 σελ.) της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ένιωσα τη μαγεία και τη γοητεία της υψηλού επιπέδου λογοτεχνίας. Η πρωτεϊκή γραφή συχνά απογειώνει τον αναγνώστη και τον μεταφέρει «δέσμιο» στο χώρο της ρέμβης και του ονείρου. Ίσως το κείμενό αυτό –κατά την άποψή μου– να αποτελεί το επιστέγασμα, την κορύφωση της συγγραφικής της πορείας. Ομολογώ ότι δεν ήξερα τι να πρωτοθαυμάσω καθώς διάβαζα, σχεδόν «απνευστί», το έξοχο αυτό μυθιστόρημα. Με εντυπωσίασε η περίτεχνη εναλλαγή των αφηγηματικών επιπέδων, έμεινα έκπληκτος από το εύρος των ιστορικών γνώσεων της συγγραφέως, που τόσο επιτυχημένα τις συνδυάζει με τα μυθολογικά δεδομένα. Η «σιδερένια» ενότητα της πλοκής συνδυάζεται άνετα με την ευελιξία αναγωγής σε ευρύτερους χώρους της ιστορίας και της μυθολογίας μας. Και κατορθώνει συχνά να συμπλέκει, με τρόπο φυσικό και αβίαστο, το λαϊκό αφηγηματικό ύφος με την κριτική σκέψη ενός διανοούμενου περιωπής.
Επιπλέον, στο κείμενο αυτό –όπου αποτυπώνονται πάμπολλα βιωματικά στοιχεία και η χρήση της ελληνικής γλώσσας γίνεται με τρόπο άψογο– υπάρχουν συσσωρευμένες πολλή σοφία και γνώση –απόρροια πολύχρονης μελέτης και συγγραφικής δημιουργίας– και η οικολογική ευαισθησία εναρμονίζεται με την τέλεια κατοχή των γεωλογικών δεδομένων, που οδήγησαν στη διαμόρφωση της Πελοποννήσου. Αληθοφανείς διάλογοι, άνετη αφηγηματική ροή, σφιχτοδεμένη πλοκή, «τεχνήεσσα» χρήση της παρένθεσης παραθεμάτων από άλλους συγγραφείς, συγκροτούν ένα σύνολο γεμάτο σφρίγος και παλμό. Και παντού η καλπάζουσα και δημιουργική φαντασία της Λότης Πέτροβιτς, παντού η βιωματική εκείνη μέθεξη, που ζωντανεύει τα πάντα και τα κάνει τόσο γνωστά και οικεία στον αναγνώστη. Η ψυχή του ελληνισμού, με την μακραίωνη ιστορία του, τα πάθη και τους άθλους του, ανασαίνει μέσα Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας μεταδίδοντάς μας τις πιο σπάνιες συγκινήσεις.

Κριτική για το βιβλίο του Ηρακλή Καλλέργη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών http://bit.ly/12ejcxr

 

[...] Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, ανήκει στους συγγραφείς που επάξια φέρουν τον τίτλο του καταξιωμένου, αφού έχει προσφέρει με συνέπεια και συνέχεια μια σπουδαία παρακαταθήκη στην παιδική και νεανική λογοτεχνία. [...] Το πρόσφατο βιβλίο της, «Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας», έρχεται να προσδώσει μια αριστουργηματική μυθιστορία στη νεανική λογοτεχνία και να προσθέσει ένα έργο ειδικής ποιότητας στη σύγχρονη βιβλιογραφία. [...] Η αφήγηση συναρπάζει. Η πλοκή συνεπαίρνει. Ο λόγος λιτός και κρυστάλλινος, ξεχειλίζει από τον πλούτο της καλής ελληνικής γλώσσας. Στοιχεία αξιοσημείωτα, που έχουν καθιερώσει τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου για τη λογοτεχνική της δεινότητα.

Σ’ ένα κόσμο που διαβαίνει τις συμπληγάδες της παρούσας ιστορικής στιγμής, που ανηφορίζει αγκομαχώντας μέχρι να συναντήσει το καινούργιο και το λυτρωτικό, που αποβάλλει κάθε πεπερασμένο και διαφυλάσσει, έστω και αφανώς, κάθε πολύτιμο, «Η σκιά της πράσινης βασίλισσας» αποκτά ένα ρόλο πολυδιάστατο. Γιατί πέρα από την αδιαμφισβήτητη λογοτεχνική της αξία μετουσιώνεται σε θεματοφύλακα μιας πολυσήμαντης κληρονομιάς.

Χριστίνα Κόλλια, κριτική στο kosvoice.gr, http://bit.ly/1261jf3

 

«…Μια ποιητική ιστορία της Ελλάδας με τα μάτια της βελανιδιάς και της Αμαδρυάδας της. Από την προϊστορία, τον μύθο και την αρχαιότητα στο τόσο λίγο γνωστό Βυζάντιο και τους Δενδρίτες, τους ασκητές που μόναζαν στα δέντρα, τις εικονομαχίες στο Βυζάντιο, τις αγιογραφήσεις. [...]Τα κλαδιά της ιστορίας φτάνουν ως την Τουρκοκρατία, στις απαρχές της Επανάστασης [...]Δάσος σκιερό, κλαδιά γενεαλογικών δέντρων που στηρίζουν και μεταφέρουν την ιστορία της χώρας με έναν τρόπο απαράμιλλα τεχνουργημένο, πιστό και ακριβή στη λεπτομέρεια και τη δομή –εκεί η Λότη επιμένει–, ποιητικό στην έκφραση και στο ύφος, γλαφυρό και συναρπαστικό στη διεκπεραίωση […] ΄Ενα σπουδαίο έργο, μεγάλης τέχνης, βάθους έμπνευσης και πνοής. Διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις.»

Από την εισήγηση της Πόλυς Χατζημανωλάκη, στην εκδήλωση της 17.05.2012 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη.

 

«…ένα πολύ δυνατό βιβλίο, ένα βιβλίο κλασσικό με την έννοια ότι μπορεί να αντέξει στο χρόνο, άλλωστε είναι ένα βιβλίο για το χρόνο, για το χρόνο και τις ζωές των ανθρώπων που τον διέρχονται, αλλά επίσης είναι κλασσικό και ως βιβλίο κατασκευασμένο με προσοχή, στιβαρότητα αλλά και συγκαλυμμένο πάθος […] Φαίνεται πως είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Όμως δεν είναι μόνο τέτοιο, η ετικέτα στενεύει τα όρια του […] Ο αναγνώστης διαβάζει συμπυκνωμένη την ιστορία των ανθρώπων που έζησαν στο Μοριά, μια ιστορία σε γενικές γραμμές γνωστή που όμως καθώς συγκεκριμενοποιείται πίσω από τις ζωές προσώπων παίρνει μορφή, σάρκα και οστά και μεταφέρει στον αναγνώστη το παρελθόν ζωντανό, ανθρώπινο…

            Στο μυθιστόρημα αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία το στήσιμο του, η δομή του, το ισορροπημένο δέσιμο των δύο επιπέδων και η λεπτή επεξεργασία του άφθονου ιστορικού υλικού. […] Το ιστορικό υλικό προσφέρεται στον αναγνώστη με τη μορφή μιας συνεχούς αφήγησης, ενός μονολόγου της βαλανιδιάς που συν-διαλέγεται με τη συγγραφέα. […] Το επίπεδο γραφής που αφορά το παρόν, διατρέχεται και καθορίζεται από αποσπάσματα, συνήθως με τη μορφή αναγνώσεων, από το διήγημα του Παπαδιαμάντη «Υπό την βασιλικήν δρυν», προκαλώντας έτσι το διακειμενικό συνειρμό στον αναγνώστη για τον τίτλο του βιβλίου. […] Φτωχό το έργο της κριτικής μπροστά στην καλή λογοτεχνία. Τι να πρωτοπρολάβει να πει; Πώς να υποκαταστήσει το μεγαλειώδες της γραφής με ένα λόγο επιστημονικό, επιτηδευμένα ακριβόλογο; Γι’ αυτό αφήστε με να τολμήσω να κλείσω τη σύντομη αυτή παρουσίαση με τα λόγια τούτα: «Ησθανόμην άφατον συγκίνησιν να θεωρώ το μεγαλοπρεπές Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας. Εφάνταζεν εις το όμμα, έμελπεν εις το ους, εψιθύριζεν εις την ψυχήν φθόγγους αρρήτου γοητείας. Με έθελγε, με εκάλει».

Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Από την παρουσίαση του βιβλίου στην 9η Διεθνή ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης, 27.05.2012

 

«… Το διήγημα του σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου «Υπό την βασιλικήν δρυν» γίνεται ο οδηγός που θα βοηθήσει την άλλη πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, τη νεαρή Έλλη, να δει την αλήθεια που συχνά κρύβεται πίσω από σκιές πλάνες κι ακόμα να την βοηθήσει να καταλάβει πως μπορεί οι άνθρωποι να έρχονται και να παρέρχονται, αλλά τα πάθη τους ίδια πάντα μένουν. […] Θέλω να τονίσω το πόσο ευρηματικό και αποτελεσματικό είναι αυτό που η Λότη κάνει –το να φέρνει δίπλα, δίπλα λογοτεχνικές εκφράσεις δυο εποχών.»

Μάνος Κοντολέων, συγγραφέας/κριτικός

Από την παρουσίαση του βιβλίου στην 9η Διεθνή ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης, 27.05.2012

 

«…Ένα ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα, όπου το πραγματικό και το φανταστικό συνδυάζονται με την εμπλοκή στην αφήγηση και τη συνηγορία του Παπαδιαμαντικού διηγήματος “Υπό την βασιλικήν δρυν” [...] ΄Εργο απαράμιλλης αφηγηματικής δύναμης, αποτέλεσμα μιας πρωτότυπης έμπνευσης αλλά και κοπιαστικής ιστορικής έρευνας. Μέσα στις σελίδες του, με παραστατικότητα και γνώση, εκτός από τα ιστορικά γεγονότα, περνούν και σύγχρονες καταστάσεις καθημερινών ανθρώπων που τους κινεί το όνειρο και η ελπίδα. Γλαφυρό γράψιμο γεμάτο δύναμη και ζωντάνια. ΄Ενα βιβλίο «διαβαστερό» που θα το απολαύσουν όχι μόνο οι έφηβοι αναγνώστες, αλλά και οι ενήλικες.»

Λίτσα Ψαραύτη

Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ. 106, Καλοκαίρι 2012

 

Κριτική της Μένης Κανατσούλη στο diastixo.gr

http://www.diastixo.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=96%3Asti-skia-tis-prasinis-vasilisas&catid=48%3Aefivika&Itemid=97

 

Πότε ένα βιβλίο θεωρείται καλό; Όταν δεν σε αφήνει να το αφήσεις από τα χέρια σου. Μου συνέβη με το μυθιστόρημα «Στη Σκιά της Πράσινης Βασίλισσας» της αγαπημένης Λότης Πέτροβιτς –Ανδρουτσοπούλου. Διαβάζεται απνευστί κι ας μην είμαι, τώρα πια, έφηβη αλλά ενήλικη αναγνώστρια […] Σίγουρα ο έφηβος και όχι μόνο αναγνώστης θα ανακαλύψει «κρυμμένους θησαυρούς» στις 243 σελίδες του βιβλίου. Ο μύθος είναι τόσο έντεχνα δεμένος με το παρελθόν που πιστεύεις ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή μας και ότι μπορεί κι εμείς οι αναγνώστες ή κάποιος πρόγονός μας να είχε πάρει μέρος σε κάποιο από τα γεγονότα που εξιστορούνται. […] Η ποίηση των λέξεων, η αφηγηματική δεινότητα και η ευρηματική, θα έλεγα, αλληλουχία των γεγονότων ανάμεσα στο πραγματικό και το μυθικό σε κάνουν να υποκλιθείς με σεβασμό στην εμπειρία, την τεχνική και στη γραφή της Λότης. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το βιβλίο αποτελεί μια ωδή στο χωροχρόνο της βελανιδιάς που δεν είναι απλά ένα δέντρο, αλλά θα μπορούσε να είναι γυναίκα, πατρίδα, μνήμη, σύμβολο.

Αναστασία Ευσταθίου

http://www.kalavrytanews.com/2012/09/blog-post_9588.html

http://www.filodimos.gr/id/index.php?option=com_content&view=article&id=10300%3A2012-09-02-15-10-48&catid=1206&Itemid=1370

 

«…Σίγουρα η κυρία Πέτροβιτς δεν χρειάζεται συστάσεις και πόσο μάλλον τον οποιοδήποτε ερασιτέχνη των βιβλίων να πει πόσο σπουδαία συγγραφέας είναι.
Θα μιλήσω μόνο με δυο λόγια για το νέο της βιβλίο. Ένα βιβλίο που από αρκετούς θεωρείται σαν ένα από τα σημαντικότερα που έχει γράψει. Ένα βιβλίο στις σελίδες του οποίου ξετυλίγεται η ιστορία του Ελληνισμού. Ένα βιβλίο με πρωταγωνίστρια την πράσινη Βασίλισσα, μια χιλιόχρονη βελανιδιά στον ίσκιο της οποίας εκτυλίσσεται η σύγχρονη ιστορία δυο νέων. Στη σκιά της πράσινης Βασίλισσας, που συχνά αναλαμβάνει το ρόλο του αφηγητή, ζωντανεύουν οι περιπέτειες και τα πάθη των Ελλήνων. Και παρ' ότι πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, με πολλά στοιχεία ηθογραφίας, το βιβλίο δεν διακατέχεται από διδακτισμό, όχι γιατί δεν διδάσκει, αλλά γιατί το κάνει με τον τρόπο που ένα δέντρο μας μαθαίνει τον κόσμο: με τον σιωπηλό και ουσιαστικό τρόπο που υπάρχει, που ριζώνει, που ψηλώνει, που προσφέρει τους καρπούς και τον ίσκιο του... τον φυσικό...»

http://paidikavivlia.blogspot.gr/search/label/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%82

Σχόλια

Συμφωνώ με όλα όσα είπατε αυτό το βιβλιο ειναι απλά φανταστικό!βεβαια τι άλλο θα μπορούσε να περιμενει κάνεις απ'αυτή την αγάπημενη συγγραφέα!
Το βιβλίο αυτό ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα. Σε ταξίδευε πολυ πίσω με ένα απίστευτα μαγικό τροπο και με μια μοναδική τεχνική σε μετέφερε σε όλα τα γεγονότα. Πραγματικά ένιωθες να ήσουν εκεί και να έβλεπες τα πάντα ζωντανά, μπροστά στα ματιά σου. Τέλειο βιβλίο, μοναδικό, συγκινητικό και πολυ ανθρώπινο. Να το διαβάσετε!!!!!!
Ωραια αναμειξη της πραγματικοτητας με την μυθολογια.