Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

Για μια στιγμή και οι δύο σάστισαν και γούρλωσαν τα μάτια τους μέσα από τις μάσκες. Το μυστηριώδες αντικείμενο, που τόσο είχε εξάψει τη φαντασία τους, ήταν ένα κοχύλι! Όχι όμως οποιοδήποτε κοχύλι. Είχε ένα λαμπερό έντονο καφεκίτρινο χρώμα και ανάγλυφες ραβδώσεις. Ένα κοχύλι κοτλέ, όπως τα έλεγε ο Σωκράτης. Τόσο όμορφο και λαμπερό κοχύλι δεν είχαν ξαναδεί, και είχαν δει πολλά όστρακα. Τα δύο μέρη του, τα οποία ήταν κλειστά όταν φιλοξενούσαν ζωή μέσα τους, τώρα είχαν ανοίξει και ήταν ενωμένα μόνο στην κορυφή τους. Φάνταζε λοιπόν σαν να αποτελούνταν από σιαμαία αδερφάκια. Μόλις ανέβηκαν στην επιφάνεια, ο Λουκάς έβγαλε ένα επιφώνημα απογοήτευσης ανάμεικτο με επιδοκιμασία.

«Φτου σου… Ένα κοχύλι ήτανε τελικά. Αλλά τόσο ωραίο κοχύλι δεν έχω ξαναδεί!»

«Ούτε εγώ. Έλα, πάμε να το δείξουμε στους άλλους!»

«Όχι, όχι!» είπε ο Λουκάς κρατώντας τον Φίλιππο από το χέρι.

«Μπορεί να μας το πάρουνε! Να πάμε στο σπίτι και να το βάλουμε στο κοχυλόβαζο!»

Βγήκαν από το νερό, άφησαν κάτω τις μάσκες τους και κάθισαν στα βράχια αγναντεύοντας τη θάλασσα. Επάνω στο γαλάζιο γυαλί της καθρεφτιζόταν ο μεσημεριανός ήλιος. Περίμεναν να έρθει ο Σωκράτης, μιας και είχε φτάσει η ώρα να ανηφορίσουν όλοι μαζί προς το σπίτι για το μεσημεριανό.

«Αυτό ήτανε το τελευταίο μας μπάνιο εδώ…» είπε ο Φίλιππος πετώντας αμήχανα ένα βότσαλο στο νερό.

«Αύριο γυρνάω σπίτι… Καλά δεν περάσαμε όμως;»

«Ναι, ωραία ήτανε…» είπε ο Λουκάς με μια μελαγχολία στη φωνή του, χωρίς να σηκώσει τα μάτια του από το κοχύλι που περιεργαζόταν με τα δυο του χέρια.

Ξαφνικά τα μάτια του φωτίστηκαν σαν να του ήρθε κάποια επιφοίτηση.

«Μια στιγμή…» είπε στον Φίλιππο. «Θυμάσαι τι μου είπες πριν βουτήξουμε;»

«Τι απ’ όλα;» ρώτησε ο Φίλιππος.

«Μου είπες πως, ό,τι κι αν βρούμε, θα το μοιράσουμε στη μέση! Δεν το θυμάσαι;»

«Ναι, αλλά εννοούσα αν ήτανε κάτι πολύτιμο…»

Εκείνη τη στιγμή ο Λουκάς χώρισε στα δύο μέρη του το ενωμένο κοχύλι κι έδωσε το ένα από τα δίδυμα αδερφάκια στον Φίλιππο.

«Αυτό θα είναι το πολύτιμο μυστικό μας… Θα έχει καθένας μας από ένα, που θα συμβολίζει τη συνεργασία και τη φιλία μας!»

Τα μάτια του Φίλιππου έλαμψαν.

«Ναι, και θα το φυλάμε κάπου σε μια κρύπτη! Και όποτε νιώθουμε την ανάγκη, θα το ακουμπάμε. Θα έχει μαγικές ιδιότητες και θα μας δίνει δύναμη!» είπε ο Φίλιππος ενθουσιασμένος. Είχε διαβάσει πολλά βιβλία με παρόμοιες ιστορίες.

«Τέλεια! Και θα το έχουμε για πάντα!» είπε ο Λουκάς κι έσφιξε στο χέρι του το δικό του κομμάτι από το κοχύλι.

«Όμως…» είπε ο Φίλιππος σκεπτικός «δε θα σκουριάσει ποτέ αυτό το κοχύλι; Αν χαλάσει, δε θα πρέπει να το πετάξουμε;»

Ο Λουκάς τον κοίταξε για λίγο μισοκλείνοντας τα μάτια και βάζοντας το χέρι του σαν σκίαστρο γιατί ήταν κόντρα στον ήλιο. Έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα στοχασμού κούνησε αρνητικά το κεφάλι του λέγοντας:

«Όχι, όχι! Τα κοχύλια είναι αιώνια, όπως τα κόκαλα!».

Το ίδιο θα είναι και η φιλία μας, είπαν και οι δύο από μέσα τους. Εκείνη τη στιγμή δε φαντάζονταν πόσες φορές στη ζωή τους θα έσφιγγαν αυτό το κοχύλι στην παλάμη τους…

 

Το θεώρημα της επτάδας
Συγγραφέας: Γιώργος Μαυρωτάς
Ηλικία:16+
Λέξεις κλειδιά: φιλία, πόλο, πανεπιστήμιο, ενηλικίωση, αθλητισμός
ISBN:9789601638164 , Σελίδες:448 , ΒΚΜ:07816
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: pdf, pdf, pdf, pdf, pdf, pdf, pdf, pdf, pdf, pdf, pdf, pdf, pdf, pdf

Περίληψη

Θεώρημα ονομάζουμε στα μαθηματικά μια πρόταση που μπορεί να αποδειχθεί. Επτάδα είναι οι επτά παίκτες που αποτελούν μια ομάδα πόλο. Υπάρχει, όμως, «θεώρημα της επτάδας»;

Αυτό θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης σ’ ένα «αλλιώτικο» μυθιστόρημα από τον Γιώργο Μαυρωτά, όπου η μυθοπλασία αναμειγνύεται ζωηρά με την πραγματικότητα στους χώρους των κολυμβητηρίων αλλά και των αμφιθεάτρων.

Οι δύο ήρωες, o Λουκάς κι ο Φίλιππος, είναι αδελφικοί φίλοι. Ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους, περνούν σταδιακά από την ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας στην ενηλικίωση και στην ωρίμανση, παίρνοντας μαθήματα και ανακαλύπτοντας αξίες που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Ο Λουκάς με σύμμαχο την μπάλα, ο Φίλιππος με σύμμαχο τα βιβλία διαπιστώνουν συνεχώς πόσα κοινά έχουν οι δύο πορείες. Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανελλήνιες, Πολυτεχνείο αποτελούν τους κρίκους σε μια αλυσίδα που μπλέκεται με την αλυσίδα των κολυμβητηρίων, των πρωταθλημάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτήν τη διαδρομή όμως δεν είναι μόνοι. Έχουν ένα μυστικό με σπάνιες, σχεδόν μαγικές δυνάμεις και, όποτε τα βρίσκουν σκούρα, ανατρέχουν σε αυτό.

Με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, το βιβλίο φωτίζει με χιούμορ αθέατα γεγονότα και καταστάσεις που συνήθως δε φτάνουν στο ευρύ κοινό, δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση. Τελικά η απόδειξη του θεωρήματος της επτάδας προκύπτει αβίαστα από μια ζωηρή ανάμειξη μυθοπλασίας και πραγματικότητας που, αν και δεν είναι σκέτα μαθηματικά, στηρίζεται όμως σε κάποιες σταθερές, όπως η φιλία, η ομάδα, η προσπάθεια, ο αγώνας.

Μια ιστορία που δεν περιορίζεται μόνο στον αθλητισμό, αλλά στηρίζεται στον αθλητισμό για να διασκεδάσει, να συγκινήσει και, γιατί όχι, να εμπνεύσει τον αναγνώστη. O κόσμος του αθλητισμού και του Πανεπιστημίου από μέσα…

Soundtrack

δες τρία βιντεάκια από μουσικά κομμάτια που αναφέρονται στο βιβλίο

http://www.youtube.com/watch?v=V1Gn0e7kvTA

http://www.youtube.com/watch?v=m8HJ7o5WV0w

http://www.youtube.com/watch?v=iN3aqFrfoJo&feature=related

Video

See video

δες ένα βιντεάκι με στιγμές του Γιώργου Μαυρωτά ως αθλητή

See video

Δες απόσπασμα από την ομιλία του Περικλή Ιακωβάκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο Metropolis.

See video

Δες απόσπασμα από την ομιλία του Στέφανου Δάνδολου κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο Metropolis.

See video

Δες απόσπασμα από την ομιλία του Χρήστου Ταραντίλη κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο Metropolis.

See video

Δες απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Αφρουδάκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης.

See video

Δες απόσπασμα από την ομιλία του Βασίλη Σκουντή κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης.

See video

Δες απόσπασμα από την ομιλία της Βούλας Πατουλίδου κατά την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Κριτικές

σχόλια για το βιβλίο

Δημήτρης Μπουραντάς (καθηγητής, συγγραφέας): «Το θεώρημα της επτάδας» είναι μια διαδρομή και ταυτόχρονα ένα σπουδαίο μάθημα ζωής για τον καθένα από μας.

Παύλος Τσίμας (δημοσιογράφος): Το διάβασα σχεδόν μονορούφι, μέσα σε 48 ώρες. Και το καταχάρηκα. Για πολλούς της γενιάς μου και των επόμενων θα είναι ένα συγκινητικό ταξίδι. Ιδίως για όσους είχαν την πετριά του αθλητισμού.

Χρήστος Σωτηρακόπουλος (αθλητικογράφος): Όσο καλή άμυνα έπαιζε στο νερό, τόσο καλά επιτίθεται ως συγγραφέας. «Το θεώρημα της επτάδας» αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή της προσωπικότητας του Μαυρωτά με συναίσθημα και χιούμορ.

Σπύρος Ι. Καπράλος (πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής): Μυθιστορηματικές προσωπικότητες, πραγματική ιστορία. Συγκινεί, ενθουσιάζει, διδάσκει.

Παναγιώτης Γιαννάκης (τ. αρχηγός Εθνικής μπάσκετ, προπονητής): Όσοι ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό θα το απολαύσουν, «ζώντας» τον αθλητή που πρέπει καθημερινά να παλέψει με τον εαυτό του, να δουλέψει στα όρια, να νικήσει τον πόνο, να πέσει κάτω επτά φορές και να σηκωθεί οχτώ...

Βασίλης Σκουντής (αθλητικογράφος): O Μαυρωτάς εξηγεί στον πρόλογο ότι το βιβλίο προέκυψε από μια εσωτερική ανάγκη του να γράψει κάτι! Κι έγραψε «κάτι» πολύ ωραίο, πολύ δικό του, αλλά και πολύ δικό μας πια. Ο Λουκάς και ο Φίλιππος μας μύησαν για τα καλά στο θεώρημα της επτάδας...

κριτικές

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=3914

http://books.matia.gr/logotechnika-vivlia/elliniki-logotechnia/to-theorima-tis-eptadas-tou-giorgou-mavrota.html

http://ellispoint.gr/index.php?option=com_resource&controller=article&article=7391&category_id=40&Itemid=21

ATHENS VOICE, σελ. 81 (24/11/2011)

Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει

Για το βιβλίο του, «Το θεώρημα της Επτάδας» μίλησε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ο θρύλος του ελληνικού πόλο, Γιώργος Μαυρώτας.

http://www.sport-fm.gr/videos/2241

 

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια και ο αισιόδοξος, Δημήτρης Μαυρωτάς «ανακρίνονται» από το www.onsports.gr.

http://www.onsports.gr/Synenteyxeis/item/5903-To-%C2%ABthewrhma%E2%80%A6-twn-Mayrwta%C2%BB-%28video%29