Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

Ξαπλωμένοι μέσα στις καλαμποκιές, ζαλισμένοι από τη λιακάδα,
χαζεύοντας τον ουρανό και προσπαθώντας να δώσουμε
απάντηση στο ερώτημα:

«όταν βρίσκεις έναν άγγελο,                     τι τον κάνεις;»
      και μάλιστα τραυματισμένο, με σπασμένο φτερό,

αφήσαμε το θρόισμα από το ανοιξιάτικο αεράκι να μας
νανουρίσει και αποκοιμηθήκαμε.

Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Ανδρέας Μαράτος
Ηλικία:11-14
Λέξεις κλειδιά: Πόλεμος, Μαγικός ρεαλισμός, Κοινωνικό
ISBN:9789601633381 , Σελίδες:232 , ΒΚΜ:07338
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: html, pdf, pdf

Περίληψη

Τέσσερα χωριά (της Ανατολής, της Δύσης, του Βορρά και του Νότου), ένα σχολείο στη μέση του πουθενά, τα καλαμποκοχώραφα, τρία δέντρα κι άνυδρα τοπία, ένα τσίρκο με τρύπια τέντα και βαριεστημένα ζώα συνθέτουν το σκηνικό της ιστορίας.

Ένας δάσκαλος που ονειρεύεται ένα μέλλον καλύτερο για τα παιδιά, ένας απατεώνας, βίαιος θείος που απογοητευμένος από τη ζωή δέρνει τον ανιψιό του, μια αναλφάβητη γιαγιά που είναι μάνα και πατέρας μαζί για τον ορφανό εγγονό της, ένας αστυνόμος που παίζει κρυφά βιολί, ο διευθυντής ενός τσίρκου που εξαιτίας μιας μπανανόφλουδας άλλαξε η ζωή του, μια ακροβάτισσα, μια βιβλιοθηκονόμος κι ένας τυφλός ποιητής που κλέβουν βιβλία είναι κάποιοι από τους μεγάλους οι οποίοι άλλοτε αποδεικνύονται σύμμαχοι κι άλλοτε εχθροί στην προσπάθεια τριών παιδιών να σώσουν έναν πληγωμένο άγγελο, λίγο προτού τους προλάβει ο πόλεμος…

Με το νέο της μυθιστόρημα η Αγγελική Δαρλάση μας ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο όπου ρεαλισμός και παραμυθένια στοιχεία συνυπάρχουν αρμονικά, κι οι ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις της ζωής υπογραμμίζουν μια οικεία (αν και ξεχασμένη στα παιδικά μας χρόνια), μαγεία.

Αμεσότητα και λυρισμός εναλλάσσονται διαρκώς: ο αναγνώστης παρακολουθεί την ιστορία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού-αφηγητή, ενώ μέσω τριτοπρόσωπης διήγησης πληροφορείται στοιχεία της πλοκής και την άποψη των ενήλικων ηρώων για τα όσα διαδραματίζονται∙ άποψη που τα παιδιά-ήρωες του βιβλίου αγνοούν και η οποία προσπαθεί να αιτιολογήσει (κι όχι απαραίτητα να δικαιολογήσει) το ότι σ’ αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν καλοί και κακοί – μόνο μικροί και μεγάλοι άνθρωποι. Η δράση προχωράει γοργά μέσα από έντονη περιπέτεια και συνεχείς ανατροπές – που άλλοτε συγκινούν κι άλλοτε μας βάζουν σε αγωνία για την τύχη παιδιών, ενηλίκων… κι ενός αγγέλου.

Μια ιστορία-ύμνος για τη φιλία στην πιο αγνή μορφή της: τη φιλία ανάμεσα σε παιδιά και (γιατί όχι;) ανάμεσα σε παιδιά κι αγγέλους. Χάρη στη δύναμη που κρύβει αυτή η φιλία, το όνειρο κι η ελπίδα καταφέρνουν να ευδοκιμήσουν ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Μια ιστορία, για παιδιά και όχι μόνο , που –αν και μοιάζει– δεν τη λες παραμύθι.

Soundtrack

 

Μουσικές και σχόλια της συγγραφέα

 

David Bowie, “I’m deranged”, απότοsoundtrack, Lost Highway-Interscope  http://www.youtube.com/watch?v=aepBpZ3kXek

 

Τα πράγματα δεν είναι μονοσήμαντα. Το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις – και εξαρτάται ποια (επιλέγεις να) κοιτάς κάθε φορά… Κι αν υπάρχουν άγγελοι (κάποιοι επιμένουν ότι δεν υπάρχουν), είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν ανάγκη και από τη δική μας βοήθεια; Ο άνθρωπος άλλωστε είναι ικανός για τα πιο άσχημα αλλά και για τα πιο όμορφα. Για τα πιο απλά αλλά και για τα πιο δύσκολα.

 

Κι η ζωή, έτσι κι αλλιώς, είναι μια περιπέτεια. Όμορφη και κάποιες φορές ακόμη και μελαγχολική περιπέτεια… όπως τα δάκρυα της βροχής στο τζάμι…

 

 

“And the rain sets in

 

It’s the angel man

 

I’m deranged

 

 

 

 

Radiohead, “Jigsaw falling into place” απότοάλμπουμIn Rainbows, 2007

 

http://www.youtube.com/watch?v=BDiSdvK13ek&feature=related

 

Κριτικές

«Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μέσα στη βιβλιοπλημμύρα της αγοράς ξεχωρίζει κανείς, που και που, ορισμένα μικρά διαμάντια, βιβλία με λάμψη, πρωτότυπα, γεμάτα ομορφιά. Και ικανοποιούν τον πιο δύσκολο αναγνώστη. Μιλάω για το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, μιαιστορία εντυπωσιακή στη σύλληψη, στη δομή, στην αφήγηση.[…] Και αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους.»

Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, στο περιοδικό Index

 

«Ένα βιβλίο, που εξερευνά τα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης (την αγάπη, το μίσος, το φόβο), που κλείνει το μάτι στον ενήλικο αναγνώστη και γοητεύει τα παιδιά -ένα βιβλίο λογοτεχνικό με όλη τη σημασία της λέξης, γραμμένο με μέτρο και ευαισθησία από μια συγγραφέα που δείχνει να σέβεται την τέχνη της και γι’ αυτό της βγάζω το καπέλο.»

Φίλιππος Μανδηλαράς, στο ηλεκτρονικό περιοδικό Παπάκι στη μπανιέρα

 

«Η συγγραφέας μας δίνει ένα δυνατό αφήγημα με συγγραφικά τεχνάσματα και χαρίσματα που ανεβάζουν την ποιότητα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. […] Το βιβλίο είναι μια έκπληξη, καθώς σκιαγραφεί με ρεαλισμό μεν αλλά και με ονειρικό παραμυθένιο πνεύμα, ζητήματα ανθρωπιστικού τύπου. […] η ποιότητα της γραφής δικαιώνει και τον ενήλικα αναγνώστη, που ως διαμεσολαβητής θα βρεθεί να απολαμβάνει ένα γνήσιο λογοτεχνικό κείμενο [...]»

Τασούλα Τσιλιμένη, στο Κείμενα, τεύχος 10

 

«Μια σφιχτή αφήγηση με πλούσιο υλικό που χωράει τέσσερα χωριά σε Ανατολή, Δύση, Βορρά και Νότο. Συχνά φλερτάρει με το παραμύθι – αλλά δεν είναι. Το ίδιο άνετα διαβάζεται κι από τους μεγάλους». Athens Voice

«Όταν το διαβάσετε, μην παραλείψετε να προτείνετε το βιβλίο αυτό και στους γονείς σας

Η Καθημερινή- Οι Ερευνητές πάνε παντού

 

Διάβασε την αναφορά των μαθητών του Γ4 του 1ου Ιπποκράτειου Γυμνασίου Κω στο blog τους για την επίσκεψη της συγγραφέα στο σχολείο τους – Αποκαλυπτική!
http://anamesastoustoixous.blogspot.com/2011/04/blog-post_06.html

«Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μέσα στη βιβλιοπλημμύρα της αγοράς ξεχωρίζει κανείς, πού και πού, ορισμένα μικρά διαμάντια, βιβλία με λάμψη, πρωτότυπα, γεμάτα ομορφιά. Και ικανοποιούν τον πιο δύσκολο αναγνώστη, ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους. Μιλάω για το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, μια ιστορία εντυπωσιακή στη σύλληψη, στη δομή, στην αφήγηση.  [...] Tο μυθιστόρημα 'Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο' έχει κοσμοπολιτιστικό και ανθρωπολογικό χαρακτήρα, κάτι που ανταποκρίνεται στις ανοιχτές σύγχρονες κοινωνίες. Και αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους - και να προβληματιστούν ανάλογα.» Β.Δ.Αναγνωστόπουλος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου


Κριτική της Αγγελικής Λάλου στο childit.gr

Τρία παιδιά, τρεις φίλοι, προσπαθούν να σώσουν έναν πληγωμένο άγγελο που έπεσε στη γη. Ένα πρωτότυπο θέμα αποτελεί την ιστορία αυτού του ιδιαίτερου βιβλίου, το οποίο είναι γραμμένο με έναν πολύ έξυπνο αφηγηματικό τρόπο, με τη χρήση του διπλού αφηγητή. Η δράση είναι γρήγορη, η πλοκή εξελίσσεται μέχρι την τελευταία σελίδα και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, ενώ οι χαρακτήρες που παρελαύνουν δίνονται τόσο παραστατικά που είναι σαν να ζωντανεύουν σε μια φανταστική σκηνή. Ο ρεαλισμός συνυπάρχει αρμονικά με το ονειρικό-παραμυθένιο στοιχείο, ενώ αναδεικνύονται επιτυχώς τα δεινά του πολέμου και το πνεύμα μιας εποχής. Ένα παιδικό μυθιστόρημα (9+) που διαβάζεται όμως με μεγάλη ευχαρίστηση κι από το ενήλικο αναγνωστικό κοινό.

http://www.childit.gr/v2/index.php/magic-world/megalono-me-ena-vivlio/2902-diavazontas-gia-ligo-pio-megala-paidia

Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει

Συνέντευξη της Αγγελικής Δαρλάση στην εφημερίδα Τόλμη της Θράκης.

http://www.patakis.gr/files2/darlasi_tolmh.pdf

Διακρίσεις

  • ΒΡΑΒΕΙΟ Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
  • Η θεατρική διασκευή του βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο

Σχόλια

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΜΕ ΚΟΥΡΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕ. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΠΡΟΤΙΜΑΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΛΥΠΗΤΕΡΟ. ΦΕΝΙΑ.