Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;

Στο γυμνάσιο
Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: θέση της γυναίκας, εφηβεία, Ελλάδα δεκαετία του ’50
ISBN:9789602936900 , Σελίδες:144 , ΒΚΜ:00690

Περίληψη

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας της δεκαετίας του ’50, η Άννα, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της που ήθελε να την κάνει μοδίστρα, δίνει εξετάσεις στο γυμνάσιο και πετυχαίνει. Την ίδια ημέρα αρχίζει ένα κρυφό ημερολόγιο, όπου καταγράφει με τον δικό της αφοπλιστικό τρόπο καημούς, αγωνίες, χαρές, χτυποκάρδια, τραυματικές εμπειρίες... Σελίδες από αυτό το ημερολόγιο –οι πιο χαρακτηριστικές, τολμηρές, συγκινητικές– παρεμβάλλονται καίρια και αποτελεσματικά στη γενναία και πέρα από προκαταλήψεις αφήγηση αυτής της ιστορίας.

Κριτικές

        «... Ένα πολύ ενδιαφέρον αφήγημα, γραμμένο με τόλμη». Εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα»

       «... Έργο λιτό, απλό και με διάθεση να πει τα πράγματα με το όνομά τους...». Μάνος Κοντολέων, περιοδικό «Διαβάζω»

       «... Με λεκτική τόλμη, δύναμη, αμεσότητα και ζωντάνια, με συνετή εναλλαγή των αφηγηματικών της τρόπων (αφήγησης-διαλόγου), ώστε να μη μας δημιουργεί το αίσθημα της αταξίας, με ψυχογραφική πρωτοτυπία και χωρίς τελικά να προδίνει τις αρχές της τέχνης του λόγου, η Β. Μάστορη σκιαγραφεί ανάγλυφα τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας...» Δ. Πολίτης, περιοδικό «Επιθεώρηση παιδικής λογοτεχνίας»

       «... από τα πιο ειλικρινή βιβλία για το πέρασμα του κοριτσιού από την παιδική ηλικία στην εφηβική». Μένη Κανατσούλη, «Πρόσωπα γυναικών σε παιδικά λογοτεχνήματα»,  Εκδόσεις Πατάκη, 1997

        «Με την πρωτότυπη και τολμηρή για τα ελληνικά δεδομένα προβολή και υπεράσπιση των γυναικείων προβλημάτων και καταστάσεων, η Βούλα Μάστορη έχει καταξιώσει το παιδικό και εφηβικό βιβλίο στον τομέα των κοινωνικών αυτών θεμάτων, ήδη από το 1991 με το βιβλίο της “Στο Γυμνάσιο”». Άντα Κατσίκη-Γκύβαλου, περιοδικό «Μαχητής»

       «... τα θέματά της και ο τρόπος με τον οποίο τα χειρίζεται αφηγηματικά δημιουργούσαν πάντοτε τομές σε σχέση με την ελληνική παιδική λογοτεχνία της εποχής έκδοσης των βιβλίων της...». Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, εφημερίδα «Η Γνώμη»

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ. ΤΕΛΕΙΑ ΟΛΑ!