Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;

Πρόσφυγες
Συγγραφέας: Eoin Colfer Andrew Donkin
Μεταφραστής: Σπύρος Γιαννακόπουλος
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Giovanni Rigano
Ηλικία:10+
Λέξεις κλειδιά: Πρόσφυγες, Μετανάστευση, Ανθρωπισμός
ISBN:9789601673806 , Σελίδες:144 , ΒΚΜ:11380
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: html

Περίληψη

Πρώτα έφυγε για την Ευρώπη η Σίσι.

Μετά ο Κουάμι.

Κι οι δυο τους, δίχως να πουν κουβέντα…

Τώρα είναι η σειρά του μικρότερου αδελφού, του Ίμπο.

Ο Ίμπο θα βρει τον αδελφό του στην κοντινότερη μεγαλούπολη, θα διασχίσουν την έρημο, θα πέσουν ξανά και ξανά θύματα εκμετάλλευσης από τους επιτήδειους αλλά τελικά θα φτάσουν στους επικίνδυνους δρόμους της Τρίπολης, στη Λιβύη. Από εκεί μένει μόνο η απέραντη, σκοτεινή θάλασσα ως την Ευρώπη.

Στριμωγμένος σε μια πλαστική βάρκα μαζί με άλλους δεκατρείς, επιχειρεί το μεγάλο ταξίδι ζωής και θανάτου.

Ένα αριστουργηματικό και επίκαιρο γκράφικ νόβελ από αναγνωρισμένους και βραβευμένους δημιουργούς, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει αλλά και να πληροφορήσει για το οξύ ζήτημα του προσφυγικού από την πλευρά των προσφύγων και την επακόλουθη ανθρωπιστική καταστροφή. 

 

Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει

Η ιστορία που μόλις διαβάσατε για το ταξίδι του Ίμπο είναι έργο φαντασίας, αλλά κάθε ξεχωριστό της στοιχείο είναι αληθινό.

Κάθε χρόνο, πολλές χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά ρισκάρουν τη ζωή τους προσπαθώντας να κάνουν τον επικίνδυνο 300 μιλίων διάπλου από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία. Πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λαθρέμπορους που ως αντάλλαγμα τους παρέχουν ανεπαρκώς προετοιμασμένες, ακατάλληλες για πλεύση βάρκες. Οι σχετικές αποστάσεις είναι τεράστιες και οι θαλάσσιες συνθήκες απρόβλεπτες. Τα δίκτυα των λαθρεμπόρων που οργανώνουν αυτές τις επιχειρήσεις βγάζουν περιουσίες χωρίς να λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή. Στέλνουν τα θύματά τους έξω στη θάλασσα σε παγίδες θανάτου.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί αθώοι πεθαίνουν κι η απώλεια της ζωής τους είναι συχνά άγνωστη και μη καταγεγραμμένη. Το 2015, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο Θάλασσα για να βρεθούν στην Ευρώπη. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει την κατάσταση ως «μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή» και είναι κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει.

Οι μετανάστες προέρχονται από διαφορετικές χώρες και ταξιδεύουν για διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι είναι πρόσφυγες που τρέπονται σε φυγή από ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες όπως η Συρία. Άλλοι, όπως ο Ίμπο, ακολουθούν μέλη της οικογένειάς τους στην αναζήτηση μιας νέας ζωής με καλύτερες ευκαιρίες στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι από αυτούς που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα έχουν ήδη υποστεί ένα μακρύ κι επικίνδυνο ταξίδι. Το να διασχίσουν την έρημο Σαχάρα είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα. Χαλασμένα φορτηγά και ψεύτικες υποσχέσεις έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί μετανάστες να χάνουν τη ζωή τους στην άμμο της ερήμου.

Πολλοί ακόμη μετανάστες θα χάνονταν στην Μεσόγειο χωρίς τις καθημερινές επιχειρήσεις διάσωσης που οργανώνουν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Δεν είναι ένα ταξίδι που πραγματοποιείται αψήφιστα. Όποιος κάνει την επιλογή να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Και όλοι τους είναι άνθρωποι.

Όουεν Κόλφερ

Άντριου Ντόνκιν

Τζοβάννι Ριγκάνο